1. HNL: Istra 1961 u gostima srušila Osijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra 1961 još je jednom očitala Osječanima lekciju iz nogometne igre i sigurno će ponovno uzdrmati temelje Gradskog vrta. Odigrali su Puljani pametnu utakmicu u kojoj su samo trebali čekati poklone nestabilnog Osijeka, i na koncu je utakmica završila s 3:1 za goste iz Istre.

Premda su "bijelo-plavi" dosta toga poklonili, Istra 1961 po svemu je zaslužila odnijeti sva tri boda. Bez previše filozofiranja može se zaključiti da su Puljani jednostavno bolja momčad. Na kraju je to prepoznala i osječka publika koja je pljeskom ispratila goste s travnjaka.

Osijek je u prvih 45 minuta imao grdnih problema. Istina, "bijelo-plavi" su utakmicu otvorili samo kako su poželjeti mogli, jer su već u 10. minuti došli do prednosti nakon što je mladi Karlo Lulić iskoristio prvo smušenost Grafa, a onda je majstorski "okrenuo" Budicina i pogodio mrežu. Bio je to već četvrti prvenstveni pogodak tog 17-godišnjaka.

No, gosti su odmah uzeli konce igre u svoje ruke i vrlo brzo vratili stvari na početak. U 16. minuti Franjić je iznenadnim udarcem uhvatio Mikulića na spavanju i od tog trenutka su počeli veliki problemi za Osječane. Domaćin više nikako nije mogao uhvatiti ritam, a za to su najviše zaslužni agilni gosti, koji su uvijek bili brži i čvršći u duelima. Osijek je nerijetko bio prisiljen i panično se braniti. Bilo je tu i sreće, jer je u 31. minuti Brazilac u pulskim redovima Jo umalo opet iznenadio Mikulića iz dalekometnog slobodnog udarca, a samo minutu kasnije isti je igrač bio inicijator i najbolje prilike gostiju kad je iz kuta poslao odličan ubačaj na prvu vratnicu. U gužvi pred Mikulićem netko od Puljana je zahvatio loptu glavom, ali je doslovce pogodio Osijekova vratara.

Pokazalo se tako još jednom da je Istra 1961 pravi penicilin za Osječane. Prošlog proljeća su im u Gradskom vrtu priredili brojne teške trenutke, a nešto slično se ponovilo i u prvom dijelu ovog susreta. Osijek jednostavno nije imao odgovor na vrlo kompaktnu i čvrstu igru gostiju koji su pametno kontrolirali igru i čekali priliku da ponovno ubodu.

I u nastavku utakmice gledali smo istu sliku. U 49. minuti Blagojević je okušao sreću s 25 metara, ali njegov projektil proletio je pored lijeve vratnice. Nešto slično pokušao je u 57. minuti Vitaić, samo što je njegov udarac bio mekši. Gađao je lijeve rašlje, :ali nije bio precizan. Istra 1961 odmah je uzvratila preko Joa, koji je lako prošao pored Škorića, ali je njegov udarac Mikulić obranio.

No, to je samo odgodilo egzekuciju. Nakon udarca iz kuta Puljani su dočekali još jednu Mikulićevu donaciju. Ispala mu je lopta koju je već imao u rukama, a to je kaznio Graf, pa su gosti posve zasluženo došli u vodstvo. Zanimljivo je bilo pred vratima Osijeka, nakon svakog ubačaja doslovce je vladala opća opasnost. Ipak, gosti su se nakon prelaska u vodstvo malo povukli, pa je Osijek došao do daha i ubrzo mogao poravnati.

U 76. minuti kad je Vitaić poslao dugačku loptu u kazneni prostor došlo je do nesporazuma između Ježine i njegovih stopera pa se Mandić iznenada našao u izglednoj situaciji, ali je iskosa s lijeve strane pogodio vanjski dio mreže.

Puljani su bljesnuli u 82. minuti kad je Radonjić svoj solo-prodor završio solidnim udarcem koji ipak nije bio precizan. Agonija Osijeka završila je u 86. minuti kad je njegova obrana još jednom bila zbunjena što je iskoristio Woon i trećim pogotkom riješio sve dvojbe oko pobjednika.

Utakmica 6. kola Prve HNL: Osijek - Istra 1961 1:3 (1:1). Stadion u Gradskom vrtu. Gledatelja: 2.000. Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka) - 6,5. Strijelci: 1:0 Lulić (10'), 1:1 Franjić (16'), 1:2 Graf (58'), 1:3 Woon (86'). Žuti kartoni: Pušić (Osijek), Križman (Istra 1961).

OSIJEK: Mikulić, Babić, Novaković, Škorić, B. Barišić, J. Mišić (od 59. Pušić), Šorša, Vitaić, Lulić (od 70. Dugandžić), Pongračić, J. Barišić (od 46. Mandić).

ISTRA 1961: Ježina, Obšivač, Budicin, Graf, Woon, Blagojević, Batarelo, Havojić (od 90. Filipović), Franjić (od 74. Horvat), Jo, Križman (od 46. Radonjić). (D. KELER)

Hajduk pobijedio, Zadru remi

U susretu 6. kola Prve HNL Zadar i Hrvatski dragovoljac odigrali su neriješeno, 1:1. Utakmicu je pred 2.000 gledatelja na stadionu Stanovi sudio Lukša Klaić iz Konavla, a strijelci su bili Sarić (1:0, 23') i Doležal (1:1, 28').

Hajduk je pak u Splitu pobijedio Slaven Belupo rezultatom 1:0 (0:0). Na Poljudu se okupilo čak 10.000 gledatelja, a sudio je Osječanin Damir Batinić. Jedini strijelac bio je u 74. minuti Maglica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter