1. HNL: Istra 1961 razbila Osijek s 4:0!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra 1961 danas je u osječkom Gradskom vrtu djelovala kao Barcelona. Očitali su Osijeku lekciju iz nogometne igre i posve ih ponizili. Posebno je dojmljivo bilo to što Puljanima nakon prvog poluvremena i sigurnog vodstva nije palo na pamet čuvati stečeno, već su željeli dokrajčiti Osijek. I u tome su posve uspjeli.

Bila je to večer u kojoj je Osijek dotaknuo dno. Teško je objasniti što se događalo s Osječanima, ali rasprava o njihovom stanju mogla bi umanjiti vrijednost igre gostiju. Puljani su se u Osijeku predstavili kao momčad koja zna što hoće i, što je još važnije, koja zna kako to provesti u djelo.

Djelovali su Puljani kao "mlazni avion" u odnosu na "bijelo-plave", pa nije ni čudo što je susret završio tako uvjerljivom njihovom pobjedom.

Djelovali su "bijelo-plavi" posve dezorijentirano, gotovo nezainteresirano. I nije ni čudo da su do odmora imali dva pogotka zaostatka i u svlačionicu su ispraćeni zvižducima malobrojnih gledatelja. Puljani su, za razliku od onog susreta prije mjesec dana kad propustili puno prilika za pobjedu, ovoga puta bili daleko pribraniji i znali kazniti neodlučnost u igri domaćina.

Od početka susreta bilo je vidljivo da su Osječani uplašeni i izgubljeni na terenu i bilo je samo pitanje trenutka kad će kapitulirati. Prvih pola sata su preživljavali, jer su i u tom razdoblju gosti bili opasniji, ali su Obšivač, Aganović i Sušić propustili realizirati zrele prilike.

Najbolja je bila ona Aganovićeva (21'), kad je lijepo promiješao obranu Osijeka, ali nije imao snage za jači udarac iz neposredne blizine pa se lopta jedva dokotrljala do vratara Mikulića. Ipak, u 35. minuti gostima je dosadilo promašivati i Roce je konačno kaznio potpunu inertnost obrane Osijeka i goste doveo u vodstvo.

Šest minuta kasnije isti je igrač uspio udvostručiti prednost gostiju, a Osječani su se u bezizlaznom položaju našli nekoliko trenutaka kasnije kad je crveni karton zaradio Ivan Aleksić zbog vrlo grubog starta na Aganoviću.

U cijeli taj cirkus prvog dijela uklopila se i odluka trenera Stanka Mršića da s terena povuče Tomislava Šoršu već u 39. minuti. U tom prvom dijelu jedini ozbiljniji pokušaj Osijeka dogodio se u posljednjoj minuti kad je Blatnjak iz slobodnog udarca natjerao Prskala na dobru intervenciju.

U nastavku utakmice Istra 1961 zaigrala je hakl s grogiranim Osječanima. Čuvali su Puljani pametno loptu i čekali novu priliku da ubodu. Nisu se zadovoljili prednošću iz prvog dijela pa se povukli, već su uzeli sve u svoje ruke i ubrzo su takvu igru oplodili novim pogotkom. U 59. minuti osječka obrana je opet reagirala neodlučno, što je kaznio Aganović. Tim trećim pogotkom Puljani su zapečatili susret i eliminirali mogućnost da se Osijek nekim eventualnim "zalutalim metkom" vrati u utakmicu.

No, agoniji osječkog prvoligaša još se nije nazirao kraj. U 79. minuti Roce je postigao svoj treći, vrlo atraktivan pogodak, a potpuno "pucanje po šavovima" "bijelo-plavih" naznačio je kapetan Ivo Smoje koji je valjda iz očaja dobio drugi žuti, i isključujući karton.

Utakmica 25. kola Prve HNL: Osijek - Istra 1961 0:4 (0:2). Stadion u Gradskom vrtu. Gledatelja: 1.000. Sudac: Goran Gabrilo (Split) - 6,5. Strijelci: 0:1 Roce (35'), 0:2 Roce (41'), 0:3 Aganović (59'), 0:4 Roce (79'). Žuti kartoni: Smoje, Ibriks, Leko (Osijek), Crveni karton: Aleksić, Smoje (Osijek).

OSIJEK: Mikulić, Ibriks, Smoje, Leko, Aleksić, Kurtović, Pušić, Šorša (od 40. Dugandžić), Kvržić, Blatnjak (od 68. Lešković), Pongračić (od 46. Pavić).

ISTRA 1961: Prskalo, Sušić, Čagalj, Budicin (od 63. Bačelić-Grgić), Woon, Obšivač, Blagojević, Aganović, Prelčec (od 74. Havojić), Milić (od 84. Hadžić), Roce. (D. KELER, snimio V. KOS/CROPIX)
 

Rijeka - Slaven Belupo 2:1
U utakmici 25. kola Prve hrvatske nogometne lige Rijeka je pobijedila Slaven Belupo sa 2:1 (1:0). Utakmica je odigrana na stadionu Kantrida pred 1.500 gledatelja, a sudio je Mario Zebec iz Cestice. Strijelac za Rijeku bio je Benko u 37. i 82. minuti, a gol za Slaven Belupo dao je Novinić u 90. minuti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter