1. godišnjica Istarske stranke umirovljenika

Zdenko Pliško (J. PREKALJ)
Zdenko Pliško (J. PREKALJ)

Na inicijativu 228 osnivača 21. ožujka prošle godine osnovana je Istarska stranka umirovljenika - Partito istriano dei pensionati (ISU-PIP). U povodu obilježavanja prvog rođendana okupilo se vodstvo stranke skupa s članovima pulske podružnice u prostorijama u Radničkoj ulici u Puli.

Održana je sjednica predsjedništva te je doneseno nekoliko bitnih odluka. Istarski su penzioneri odlučili da će na izborima za Europski parlament ISU-PIP podržati kandidaturu i listu grupe birača koju predvodi Ivan Jakovčić te da će na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Pule podržati Borisa Miletića koji je ujedno i kandidat ISU-PIP-a.

Nakon radnog dijela okupljenima se obratio predsjednik stranke Zdenko Pliško.

- Prisjećajući se kada smo se sastajali u privatnim stanovima i postavljali temelje stranke, usuglašavali i donosili temeljne akte stranke kao što je statut i programska deklaracija, uspjeli smo prikupiti potpise osnivača i donijeti odluku o osnivanju stranke. Bilo je trnovito, ali smo uspjeli. Danas imamo svoje prostorije koje koristimo zajedno sa Sindikatom umirovljenika - ogranak Šijana, stranka se omasovila, imamo svoje podružnice ili povjerenike gotovo u svim gradovima i općinama u Istri.

Umirovljenici, ali i drugi građani, udruge građana, pogotovo umirovljenika, prepoznali su naš rad, prihvaćaju našu programsku deklaraciju, naše programske ciljeve, cijene naše zalaganje za demokratizaciju i Hrvatsku kao državu regija u kojoj je Istra zasebna regija s visokim stupnjem fiskalne autonomije, državu s parlamentarnom demokracijom, s usmjerenjem na trajno širenje socijalnih, ekonomskih i svih suvremenih shvaćanja političkih sloboda i ljudskih prava.

Zalažemo se za državu i regiju u kojoj će njeni građani lijepo živjeti, u kojoj će umirovljenici imati dostojan život. To građani prepoznaju. Doprinosimo očuvanju postojanja Istre kao višekulturalne i višejezične regije i stvaranju takvog etničkog obilježja koje se iskazuje u istarskoj plurietničkoj autohtonosti.

Sigurno da stranka ovakvih političkih ciljeva i programskih opredjeljenja ima i političkih protivnika, ali još više političkih prijatelja, a prije svega stranaka regionalnih obilježja. Stoga i na ovim predstojećim izborima neće biti drugačije, sigurno je jedno, imat ćemo izraženu dobru suradnju s IDS-om. Očekujem naporan rad, pa i odricanje na predstojećem zadatku, a to su izbori, rekao je Pliško. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter