1. A liga odbojkašica: Porečanke više nisu na vrhu

Laura Miloš, lijevo Emina Zahirović (J. PREKALJ/arhiva)
Laura Miloš, lijevo Emina Zahirović (J. PREKALJ/arhiva)

Dom odbojke Bojan Stranić bio je u subotu navečer poprište derbija Prve A lige odbojkašica. Prvoplasiranim Porečankama gostovanje kod ''prve pratilje'', zagrebačke Mladosti, zalomilo se u možda i najgorem mogućem trenutku, između dva europska iskušenja, svega tri dana nakon iscrpljujućeg izleta u Hamburg na susret šesnaestine finala Challenge kupa.

Dugotrajno putovanje, točnije više od 50 sati vožnje vlakom na daleki sjever Njemačke i natrag, neminovno je uzelo danak u porečkim redovima, što se itekako osjetilo na rezultatu dvoboja koji je, sudeći po stanju na prvenstvenoj tablici, mirisao na pravu sportsku poslasticu.

Međutim, gledatelji su svjedočili jednosmjernom susretu čiji je konačni ishod bodovno poravnanje u vrhu prvoligaškog poretka, s time da će Mladost predstojeće blagdane dočekati na čelu, a Poreč na drugoj poziciji.

- Činjenica je da su na našoj igri bile očite posljedice putovanja u Hamburg koje je stvarno predugo trajalo. Nismo imali vremena ni za treninge ni za bilo kakve detaljnije pripreme ove utakmice. Čak mislim da trenutno još uvijek nismo svjesne koliko nas je sve to skupa uistinu izmorilo.

Uostalom, moglo se vidjeti koliko su nam noge ''teške'' i da zato ne prikazujemo svoju prepoznatljivu igru. Pridodamo li tome da je svaka cura iz postave imala barem nekakvu vrstu ozljede, onda se to moralo odraziti i na rezultat, rekla je po završetku susreta Laura Miloš, jedna od ponajvećih uzdanica porečke momčadi.

Upravo je na njenim krilima gostujuća ekipa dobro otvorila utakmicu i nakon početnog egala asom Novosel ''dograbila'' vodstvo od 8:6 uoči prvog tehničkog time-outa. Zadržale su Porečanke taj tempo još neko vrijeme, čak se podigle i na ''plus 3'' (13:10), ali onda naglo zatajile i upale u ''crnu rupu'' iz koje se više nisu izvukle.

Mladostašice su tako lakoćom osvojile prvi set, a sličnim tempom, uz glasnu podršku s tribina, nastavile i u drugom. Igračice Poreča pritom nikako nisu mogle pokazati ozbiljnije lice, jer na svaki dobar potez nadovezala bi se bar dva loša. A bilo je tu svega, od čestih individualnih pogrešaka preko nesporazuma u postavljanju pa do osjetnog pomanjkanja sreće u pojedinim situacijama.

Slikovito rečeno, sve ono što je domaćim igračicama polazilo za rukom, Porečankama je prelazilo preko iste.

- Stvari su se poklopile tako da je uz sav naš umor i dekoncentraciju još došlo do toga da je njih pomazila sreća u ključnim trenucima. Mi pritom nismo koristile svoje prednosti, moji servisi nisu davali rezultata, kao ni sve ono ostalo što smo se dogovarale. Jednostavno ništa nije funkcioniralo kako treba, ustvrdila je Miloš, čiji su se snažni servisi poput gume odbijali od dobro postavljene domaće obrane.

Treća je dionica, međutim, pokazala da ni iz porečke perspektive nije sve tako crno. Iako su i taj set izgubile, igračice Miodraga Stojakovića ipak su donekle popravile loš dojam i pokazale barem konture one igre koja ih je dovela do situacije da se bore za vodeću poziciju na tablici. Očitovalo se to nizom dobrih poteza, pa i vodstvom od četiri poena (12:8).

Tada je, doduše, koncentracija u gostujućim redovima ponovno popustila, što je dovelo do uzbudljive završnice u kojoj su Porečanke samo potvrdile da ovo definitivno nije bila njihova večer. Imale su porečke odbojkašice čak dvije prilike za osvajanje seta, koje su ostale neiskorištene, za razliku od prve domaće meč-lopte koju je Puljanka Martina Račić od bloka pretočila u konačnu pobjedu Mladosti.

Upravo je Laura Miloš servisom pri vodstvu 24:23 propustila priliku izbjeći takav scenarij. Umjesto domaćeg samopouzdanja zatresla je mrežu.

- Eh, da je bar to prošlo. Sigurna sam da bi se osvajanjem trećeg seta stvari bitno promijenile. Podigla bi nam se atmosfera u momčadi i sigurno bismo nakon toga puno jače ''povukle''. Vjerujem da bi se u tom slučaju igrao peti set, no što je tu je. Pravit ćemo se da je ovo bilo taktičko zavaravanje pred subotnji ogled u Kupu, gdje ćemo im sigurno uzvratiti za ovaj poraz, našalila se na kraju Miloš.

Susret 11. kola Prve A lige odbojkašica, skupina I: Mladost – Poreč 3:0 (25:15, 25:19, 26:24). Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja: 150. Suci: Bruno Muha (Osijek) i Milan Zamaklar (Belišće).

MLADOST: Čaćić, Žmire, Nakamura (L), Minami, Račić, Mlinar, Uljević, Božičević, Deak, Vugec, Jularić, Jurišić.

POREČ: Ćosić, Zahirović (L), Miloš, Čizmić, Burilo, Jakšetić, Žužić, Novosel, Pahović, Brletić, Šain (L), Sučić. (D. Ramić-Kovačić)


Podijeli: Facebook Twiter