1. A liga odbojkašica: Pobjede Poreča i Rovinja

Blokira i zabija - Karmen Brletić (Poreč) (M. MIJOŠEK/arhiva)
Blokira i zabija - Karmen Brletić (Poreč) (M. MIJOŠEK/arhiva)

Sjajnu predstavu priredile su odbojkašice Poreča na otvaranju prvenstva svojim navijačima - glatko, s 3:0 svladale su Marinu Kaštela i na kraju zasluženim dugotrajnim aplauzom ispraćene s terena.

Nisu gošće bile toliko slabe koliko su Porečanke prezentirale igru na zaista visokom nivou, koja je tek na trenutke bila prosječna. Sve ostalo bilo je prejako za njihove protivnice.

Početak susreta donio je izjednačenu igru, rezultat se kretao u egalu, jer ekipe još nisu dosegle radnu temperaturu. Prve su razinu podigle porečke odbojkašice kad je na servisu bila Miloš te su uspjele doći u prednost 6:4, a dobrim prolazom po dijagonali Novosel imale su minimalnu prednost i kod prvog tehničkog time-outa (8:7). Upecale su se nekoliko puta nakon toga Porečanke u blok Kaštelanki pa nije uspjelo odvajanje te se neizvjesnost prenijela u završnu fazu seta. Tada je puno bolji blok u obrani inicirao seriju 3:0, pa su prvi put domaće odbojkašice imale osjetniju prednost (21:18).

Gošće se nisu predavale, poravnale su na 21:21, a onda je Jakšetić preuzela stvari u svoje ruke. Najprije je dva puta dobro digla za Novosel koja je lakoćom poentirala, a onda je na njezinu nezgodnu servu nastavljen niz koji je smečom za prvi set zaključila Miloš (25:21).

Uspješno je Jakšetić nastavila sa serviranjem i na otvaranju drugog seta, na što je dobro reagirao i blok, najprije Brletić-Miloš, a potom i Burilo-Brletić, koje su napad gošći pretvorile u poene za svoju ekipu te povele 5:0. Da su i gošće opravdano u prvoj jakosnoj skupini pokazale su kasnije, kad su ulovile priključak (7:6), no tada je ponovno Jakšetić došla do servisa, a izrazito raspoloženoj Miloš u napadu se pridružila i Žužić te je došlo do novog bijega i vodstva 17:12.

Povuklo je to i ostale, pa je i drugi set, koji zna biti "crn" za Porečanke, ovoga puta upisan na konto domaćih odbojkašica.

Došlo je zato do određenog pada u igri porečkih odbojkašica u trećem setu, kad prije svega obrambena faza, prijem i blok, nije funkcionirala pa su gošće pobjegle na 16:10. Došlo je kasnije do buđenja u porečkim redovima i preokreta kakav se rijetko viđa, u kojem se pokazala sva draž odbojke. Naime, kad su se svi već pripremali na četvrti set, krenula je serija Porečanki kojom su s 13:22 došle na 19:22, a onda je uslijedio urnebes.

Došlo je i do poravnanja na 23:23, pa 24:24, a onda su Brletić i, tko drugi nego Miloš, po jednom "zakucale" za pobjedu 26:24 i konačnih 3:0.

Utakmica 1. kola Prve A lige odbojkašica, skupina I: Poreč - Marina Kaštela 3:0 (25:21, 25:16, 26:24). Dvorana SRC-a Veli Jože. Gledatelja 150. Suci: Rajković (Rijeka) i Poropat (Rovinj).

POREČ: Ćosić, Pahović, Sain (L), Zahirović (L), Novosel, Brletić, Miloš, Burilo, Jakšetić, Čizmić, Sučić, Žužić.

MARINA KAŠTELA: Botić (L), Todorović, Šiško, Jurić, Ćurak, Jozić, Runjić, Vukić, Vidović, Bašelović, Mijak, Sobin. (M. PILAT)

Rovinj - Kostrena 3:2

Novu sezonu u novoj dvorani rovinjske odbojkašice započele su pobjedom, do koje su stigle teže od očekivanja. Gošće su na servisu Dujmić učinile seriju od šest poena i držale sve konce igre u svojim rukama. Povele su i 14:7, a Rovinjke su išle iz greške u grešku, bez prave igre.

Ipak, igračice Rovinja uspjele su povezati igru u završnici seta, došle na "minus 4" (14:18), ali je set otišao na stranu Kostrenjanki. Puno su bolje rovinjske odbojkašice krenule u drugi set, povele 5:1 te nisu dozvolile gošćama da se razmašu. Nepažnju u domaćim redovima iskoristile su razigrane Dujmić i Zdrilić koje su preokrenule rezultat (10:11). Ponovno Rovinjke imaju tri poena prednosti 17:14 te zasluženo poravnavaju ukupni omjer.

U trećem setu Rovinjke su povele 16:11 ponajviše zahvaljujući raspoloženoj Cvitić. Nakon 20:13 bilo je jasno da će taj set otići na stranu domaćih.

Opuštanje Rovinjki u četvrtom setu na najbolji način iskoristile su igračice Kostrene koje su susret odvele u rulet petog seta, u kojem su i povele 3:0. Brzo su, međutim, igračice trenera Benusija okrenule rezultat u svoju korist (8:6) i nakon dva sata uzbudljive igre slavile pobjedu.

Utakmica 1. kola Prve A lige odbojkašica, skupina II: Rovinj - Kostrena 3:2 (18:25, 25:18, 25:20, 19:25, 15:9). Dvorana Gimnasium. Gledatelja 150. Suci: Stipaničev (Rijeka) i Ruba (Pula).

ROVINJ: Cvitić, Božić, Šimunović, Jurić, Terlević, Slavulj, Vitasović, Ivanović, Grujić, Čorić, Žarković, Janko.

KOSTRENA: Giaconi, Zdrilić, Mišković, Zubčić, Dujmić, Ljuština, Smeraldo, Bakarčić, Šikić, Vrbanc, Filipović, Fodolović. (I. RADETIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter