Zlatni strojari

Maturanti treće generacije Tehničke škole - strojarski smjer
Maturanti treće generacije Tehničke škole - strojarski smjer

Maturanti treće generacije Tehničke škole - strojarski smjer, nedavno su u konobi "Medeja" proslavili 50. godišnjicu mature. Bila je to prava proslava velikih brojki, na kojoj se od 25 učenika, među kojima troje nisu među živima, okupilo čak 18 negdašnjih učenika IV a razreda koji su u srednjoškolske klupe sjeli 1961. i maturirali 1965. godine. Na druženju su se okupili, abecednim redom, baš kao u imeniku: Danilo Braić, Lino Brečević, Milan Brenko, Slobodan Buršić, Čedo Černeka, Igor Dumanić, Anton Filipić, Drago Kliba, Josip Koroman, Mario Lenić, Cvitko Radolović, Željko Ruba, Adriano Ruiba, Serđo Štemberga, Ivica Turk, Rudi Uljanić, Rafael Vareško i Aldo Zuban. Naravno, bio je tu i razrednik profesor Čedomir Kekić koji je sa svojim učenicima evocirao uspomene.

Iako su danas mahom u mirovini, sudeći prema titulama i karijerama, radi se o jednoj vrlo uspješnoj generaciji prepunoj inženjera. Generacija je to koja je iznjedrila nekoliko uspješnih rukovoditelja, što domaćih, što međunarodnih tvrtki. Ima tu i vrlo uspješnih poduzetnika i obrtnika, a mnogi su ostavili veliki trag u brodogradnji -  jedan je čak član sekcije za brodogradnju HAZU-a. Iz te generacije jedan je autor CAD/CAM sustava ( kompjuterski sustavi za projektiranje brodova). "Imali smo dobru bazu i odlične profesore", konstatiraju "zlatni maturanti".

I nakon pola stoljeća, vitalni strojari rado se prisjećaju srednjoškolskih dana te anegdota i školskih dogodovština - od organiziranja čajanka i skupljanja novaca za pravu nogometnu loptu "bubamaru", koja je tada, dakle prije 50 godina, bila pravi raritet, čiji bi cjenovni ekvivalent danas bio 2000 kuna i s kojom su bili - prave face u gradu i naravno, na Korzu. "Bili smo živahni, ali jako solidarni", kažu. Tome u prilog govori i činjenica da se okupljanju svakih pet godina, te se nadaju da će u istom broju proslaviti i 55. godišnjicu. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter