Za najbolji pluf konkuriralo 58 plufista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smiješno, zabavno i otkačeno, telegrafski je izvještaj s onog što se jučer moglo vidjeti i doživjeti na Limu, u kojem se petu godinu za redom održava jedinstveni Festival plufizma. Upravo Praznik rada, kada se i održava natjecanje, inspirirao je Mladena Sošića Trananaja i Maria Benčića da osmisle drugačiju proslavu. Odlučili su se zabavljati bacanjem kamenčića u vodu i slušanjem njihovog "plufa". Natjecanje u najboljem plufu prozvaše plufizmom. Ostalo je povijest.

U ovogodišnjoj, 5. festivalskoj ediciji sudjelovalo je 58 natjecatelj(ic)a. No, odlukom suca Ante Petrića Toneta dodijeljene su tri prve nagrade i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Prema mišljenju Petrića, koji je, kaže, kao dječak kod Divšići čuvajući krave često bacao kamenčiće u vodu, pa zna kako pravi pluf treba zvučati, najuspješniji je bio Mario Sošić s osvojenih 240 bodova, a slijedi ga Anton Meden s 236 te Danijel Bastijančić s 235 bodova.

Sukladno plufarskom pravilu i dobrim uzancama, prvoplasirani je za nagradu dobio litru mlijeka, drugi dvije, a treći tri litre. Isto su prošle i plufistice, kojima je umjesto mlijeka nagrada bila mrzla bira. Dakle, prvoplasirana Tamara Bastijančić dobila je bocu piva, drugoplasirana Sanja Maružin dvije, a trećeplasirana skoro pa kašetu bire, odnosno tri boce.

Kriteriji i način bodovanja Ante Petrića Toneta i ove je godine ostao enigma. No, za budućnost ostaje zapisano da je samostalno i nedemokratski, bez ičije pomoći i utjecaja, presudio kako najbolje zna i umije.

- Idealan "pluf" dobiva se od škriljevca, debljine je tri, a promjera od 15 do 20 centimetara. Ne smije biti težak da se more lijepo hitat, a oblik mu je onakav kamen kakvog nađe natjecatelj, veli simpatični Tone. (N. O. RADIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter