Vlada je odgovorna, a oporba neozbiljna

Ivan Kolar iz Bjelovara prodavao je matičnu mliječ (A. DAGOSTIN)
Ivan Kolar iz Bjelovara prodavao je matičnu mliječ (A. DAGOSTIN)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je u subotu u Dnevniku HRT-a kako Vlada odgovorno radi svoj posao, a da je oporba neodgovorna ili neozbiljna ili populistička. 

"Rezultat Hrvatska- Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0", tako je Plenković komentirao glasovanje i saborsku raspravu o povjerenju Vladi i ministrici Nadi Murganić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a podsjećajući pritom na neuspješne inicijative oporbe za opozivom ministara Barišića, Marića, ministrice Murganić te cijele Vlade. 

Ocijenio je kako je očito to jedina taktika koju u svojoj "inventivosti" oporba nastoji primijeniti u ovom trenutku. Što se tiče opoziva ministrice Murganić rekao je kako dokument koji je u fazi javne rasprave sigurno nije razlog opoziva ministrice. 

"Ova inicijativa i prethodne su očito rađene na uskogrudan način, ne vode računa o širim interesima. Neka pitaju OPG -ve, male i srednje dobavljače i sve koje rade u Agrokoru koliko je Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja polučio uspjeh", rekao je Plenković. 

Naglasio je kako je parlamentarna većina stabilna, a što je "pokazalo je 78 glasova u Saboru". 

Plenković je obrazložio zašto je saborsku raspravu nazvao "dnom dna" kazavši kako se ne može ta izjava izvući iz konteksta. 

Dio rasprave u Saboru pretvorio se u diletantizam 

"Plenarnim saborskim raspravama nakon sjednica Europskog vijeća želim približiti zastupnicima teme koje su relevantne za Hrvatsku. Navečer se dio rasprave u Saboru pretvorio u dilentatizam, s neumjesnim komentarima koji ruši kredibilitet institucije. Zato sam tako reagirao", ustvrdio je. 

Govoreći o Agrokoru, premijer je kazao kako je dokument koji je oporba uspjela producirati na dvije stranice s 11 pitanja Vlada toliko kvalitetno elaborirala da su dobili sve odgovore na sjednici Vlade, a sve su to ponovili u Saboru. 

"Ono što je meni važno je to - da ljudi u Hrvatskoj shvate da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba - ili neodgovorna ili neozbiljna ili populistička", poručio je. 

Premijer je komentirao i danas objavljen dio presude Arbitražnog suda UN-a u slučaju INA - MOL a u kojemu se sudac Ivan Turudić optužuje za pristranost, te ključni svjedok Robet Ježić za nepouzdanost. 

"Dali smo precizno priopćenje nakon odluke i jasno stavili našu poziciju", rekao je. Podsjetio je kako se vodi se drugi proces u Washingtonu i Vlada ne namjerava komentirati pravorijek dok drugi proces traje. Istaknuo je kako je Mostov ministar Slaven Dobrović bio upoznat s pravorijekom. 

Vlada radi na procesu 'reotkupa' dionica Ine 

Premijer je rekao kako Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine. 

"Završen je zahtjev za prijedlog - traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera", dodao je. 

Najavio je da idući tjedan predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska pet milijardi eura duga u cestovnom sektoru riješi na kvalitetan način bez monetizacije autocesta, a "umjesto da sve dolazi brzo naplatu". 

Komentirajući kritiku Predsjednice Republike na rad Vlade premijer je rekao kako predsjednica nastupa na raznim aktivnostima i ima svoju odgovornost. 

"Podupro sam inicijativu da svoj ured izmjesti u pojedine dijelove Hrvatske. Mi smo prva Vlada koja ima Ministarstvo koje se i formalno bavi demografijom i imamo niz mjera koje smo već donijeli", naglasio je. 

U novim mjerama i pronatalitetni dodatak 

Najavio je za ponedjeljak sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju te nove mjere među kojima i pronatalitetni dodatak. 

Ocijenio je kako je Vlada svjesna problema te dodao da ako "predsjednica i njezin tim imaju sugestija mi ćemo ih rado uzeti u obzir". Rekao je i kako se nije s predsjednicom čuo ovih dana zbog dosta dinamičnog rasporeda. 

Također je istaknuo i kako Kolinda Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu. 

Jasno sam kazao ukoliko ima ambicija za drugi mandat, volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a i nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti, rekao je Plenković. 

Ocijenio je kako do kraja godine ima još dosta posla kao što je rebalans proračuna, proračun za 2018, nastavak s reformama - pravosuđa, uprave mirovinskog sustava, zdravstva, obrazovanja. "Nosimo se s onim što nismo planirali, a imat ćemo vremena i za ono što želimo provesti", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter