Umag proglašen europskim gradom sporta 2018.

Vili Bassanese: U sport i sportske aktivnosti po glavi stanovnika ulažemo najviše u Istri
Vili Bassanese: U sport i sportske aktivnosti po glavi stanovnika ulažemo najviše u Istri

Gradu Umagu je pripala titula Europskog grada sporta 2018. u kategoriji manjih gradova koju dodjeljuje europska neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Nakon Lepoglave, Buzeta i Belišća sada se i Umag ovjenčao tom titulom.

Titula Europskog grada sporta ne predstavlja samo promidžbu, već i mogućnost suradnje s drugim europskim gradovima koji nose istu titulu, te dostupnost sredstava iz EU za buduće zajedničke projekte s navedenim gradovima i njihovim sportskim klubovima.

Europski grad sporta je nagrada koja se dodjeljuje u tri kategorije, veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi s manje od 25.000 stanovnika, kojoj pripada i Umag.

U Umagu 55 sportskih udruga

Inače, u Umagu djeluje 55 sportskih udruga s oko 2.300 registriranih punoljetnih natjecatelja ili članova, te 894 maloljetnih sportaša. Nadalje, procjenjuje se da u svakodnevnoj rekreaciji djeluje još oko 3.000 neregistriranih članova.  Umaške sportske udruge sudjeluju u 24 različita  sporta, a grad raspolaže s tri sportske dvorane i to onom u Stella Marisu, dvoranom uz OŠ Marije i Line te školskom dvoranom Talijanske OŠ Galileo Galilei. Tu je 11 nogometnih igrališta i niz malih sportskih igrališta, 7 boćališta i 80 teniskih terena. Nezaobilazne su i biciklističke staze, golf igralište s 18 rupa, sportsko-ribolovni plato te dva jedriličarska platoa.

-Možemo s ponosom kazati da je grad Umag prepoznat od struke i institucija na europskoj razini. To je potvrda onoga što konstantno činimo. U sport i sportske aktivnosti po glavi stanovnika ulažemo najviše u Istri. Cilj nam je 365 dana sporta i turizma u Umagu, kazao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Prisutnima se obratio i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.

- Iznose koje Grad osigurava u proračunu za sufinanciranje i financiranje sporta u ovoj godini iznose oko 6,5 milijuna kuna. Treba naglasiti da ni jednom kada je Grad obećao da će se neka sredstva za sport osigurati, nije desilo da tih sredstava nije bilo, pa makar rezali sredstva na nečemu drugome, kazao je Šmalc.

Novi tereni i dvorane

Predstavljeni su i budući investicijski projekti u Umagu na području sporta. Planira se izgraditi nova polivalentna sportska dvorana u Stella Marisu na površini od 23.000 četvornih metara. Njezina će osnova biti tri rukometna terena. Bit će djeljiva na tri dijela tako da će se osim rukometa moći trenirati i nogomet, košarka, odbojka i tenis. U planu je i izgradnja nogometnog kampusa, također u Stella Marisu, koji će izgradnjom dodatnih terena ukupno rezultirati s deset nogometnih terena na jednom mjestu. Planira se i proširenje tenis zone u Stella Marisu u sklopu kojeg bi se izgradilo dodatnih 17 tenis terena te rekonstrukcija postojećeg sportskog igrališta kraj OŠ Marije i Line koje bi na koncu postalo generator urbanog razvoja grada te mjesto okupljanja i druženja građana, sportaša i djece. (Tea GRGIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter