Ultrazvučna dijagnostika na terenu spašava život

Dr. sc. Radovan Radonić demonstrira rad prenosivoga uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku (M. RIMANIĆ)
Dr. sc. Radovan Radonić demonstrira rad prenosivoga uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku (M. RIMANIĆ)

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije nabavio je sedam prijenosnih uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku, doznajemo od dr. Gordane Antić, zamjenice ravnatelje istarskog Zavoda za hitnu medicinu (ZZHM). Ovim će uređajima biti opremljena svaka od sedam Ispostava ZZHM na području Istre. Radi se o uređajima kojima se kod hitnog pacijenta može procijeniti životna ugroženost, odrediti buduća dijagnostika i prema tomu odrediti u koju ga bolnicu treba prevesti, ali i kako ga zbrinjavati na putu do bolnice.

Riječ je o portabilnim uređajima koje ekipe Hitne medicinske pomoći prilikom intervencije sa sobom unose u vozilo i potom ga koriste na terenu.

- Ovim se uređajima može primjerice utvrditi unutarnje krvarenje i to dojaviti u bolnicu, kako bi se na vrijeme pripremili kirurzi i kirurške sale za operaciju. Posebno su važni u reanimacijskim postupcima, ali i u drugim dijagnostičkim metodama kada život pacijenta ovisi o minutama, ističe dr. Antić i naglašava kako se uvođenjem prenosivih ultrazvučnih aparata nastoje pratiti standardi u hitnoj medicini u svijetu.

Koliko joj je poznato, ovo je pionirski korak u Hrvatskoj koji vodi prema nastojanju da svi građani imaju jednako dostupnu hitnu medicinu. Stoga će, kaže dr. Antić, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i dalje slijediti svjetske trendove i primjere.

Obuku za 25 polaznika - medicinskih tehničara i liječnika u izvanbolničkoj hitnoj medicini, tri liječnika iz KBC-a Rijeka i Hitnog prijema Opće bolnice Pula vodio je dr. sc. Radovan Radonić, internist iz KBC-a Zagreb. Zapravo radi se o tečaju primjene ultrazvuka za bolje razumijevanje stanja pacijenta.

- Ne radi se o ultrazvučnom pregledu, već upotrebi ultrazvuka da se vidi unutrašnjost pacijenta i procesi koji ga ugrožavaju, kako bi se na temelju toga mogla usmjeriti dijagnostika u daljnjem liječenju, kaže dr. Radonić. Zadovoljan je što su kolege u hitnoj medicini prepoznale važnost upotrebe takvih uređaja na terenu.

- Obično se smatra, kako je ultrazvuk neka sofisticirana medicina, slično kako se nekada smatralo za računala. Smatralo se kako su računala samo za znanstvenike, a danas su u širokoj upotrebi. Danas se u medicini razvio koncept da se jednostavnom i brzom metodom mogu dobiti bitne informacije koje ne moraju biti definitivne, ali u danom trenutku mogu biti spasonosne za pacijenta, kaže dr. Radonić.

Dakle, ako liječnik ne zna zbog čega je pacijent u lošem stanju, može uzeti sondu i na terenu detektirati problem te na temelju toga može pokrenuti dijagnostiku i u konačnici spasiti pacijenta.

- Drago mi ja da su kolege u hitnoj prihvatili ovu metodu, a spašavanjem samo jednog života sve će se ovo isplatiti, poručuje dr. sc. Radonić zaključivši kako liječnici u hitnoj medicini trebaju shvatiti da su ovakvi uređaji budućnost medicine. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter