U TZ-u izložena maketa uljare iz Cerija


Do 31. listopada u prostoru Turističke zajednice Pule bit će izložena maketa uljare koju je izradio Josip Šterpin. Original postoji u selu Cerije kod Grimalde, ali potrebno ju je renovirati. Maketa izložena u Turističkoj zajednici napravljena je upravo po originalu u umanjenom obliku.
 
Posjetitelji mogu tako vidjeti prostor u kojem se nalazi sirovina za izradu ulja (masline u vrećama). Ručnim okretanjem kamenog kotača gnječile su se masline te se nakon tog procesa masline nosilo na poziciju gdje se nalaze pletene vreće u više slojeva (stari naziv športe). Njih se punilo izgnječenim maslinama, odnosno moštom maslina, i polijevalo kuhanom vodom. Nastavak procesa se odvijao na dijelu gdje se ručnim okretajima stupa stiskalo športe i ulje se niz cijev cijedilo u drvenu bačvu (posudu) u kojoj se nalazila voda tako da bi čisto ulje plivalo na površini vode. Nakon svakog prešanja otvarale su se športe, razmrvile prešane masline i ponovno stavljalo u športe te polijevalo kuhanom vodom i prešalo masline. Isti proces prešanja ponavljao se tri puta.
 
Nakon gotovog procesa prešanja iz bačve se kupilo ulje posudom sličnoj tavi za palačinke. Budući da se takvom metodom vađenja ulja izvadilo i malo vode s uljem zajedno se stavljalo na ognjište u kotlić i grijalo dok nije isparila voda i ostalo čisto maslinovo ulje. A kako nije bilo struje, svjetlost su davale svjetiljke u koje se stavljalo ulje da bi osvijetlile prostoriju. (S. Z. T.)

Podijeli: Facebook Twiter