U tri mjeseca prihod od PDV-a veći za milijardu kuna

(Goran  Mehkek / CROPIX)
(Goran Mehkek / CROPIX)

Deficit državnog proračuna u prva tri mjeseca ove godine iznosio je šest milijardi kuna te je u odnosu na isto razdoblje prošle godine proračunski deficit manji za 1,2 milijarde kuna, doznaje se u Ministarstvu financija. Sudeći prema podacima o punjenju državne kase, odnosno njenim rashodima, prihod od poreza na dodanu vrijednost (PDV) najzaslužniji je za bolju situaciju u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine. Naime, prihodi od PDV-a povećani su za milijardu kuna pa je od tog poreza u prva tri mjeseca ove godine prikupljeno 9,7 milijardi kuna.

Ukupni prihodi državne blagajne u prva tri mjeseca ove godine bili su na razini 21,9 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 27,9 milijardi kuna. To znači da je proračunski deficit u prva tri mjeseca ove godine bio šest milijardi kuna. Lani su, pak, prihodi bili na razini 25,1 milijardu kuna, dok su rashodi u prva tri mjeseca iznosili 32,3 milijarde kuna. Odnosno, lani je ostvaren minus od 7,2 milijarde u prvom kvartalu. Međutim, valja napomenuti da je od početka ove godine zdravstveni sustav izašao iz riznice te je stoga teško uspoređivati proračunske prihode i rashode u ovoj godini u odnosu na prošlu. S druge strane je i dio sustava ušao u centralni obračun plaća (COP), pa je daleko veći broj institucija koje prolaze kroz proračun, odnosno državnu riznicu.

Kao i mnogo puta ranije, PDV se opet pokazao glavnim adutom punjenja proračuna. Kod podataka o punjenju državnog proračuna u prvom kvartalu ove godine, odnosno izračunu proračunskog minusa valja napomenuti da je riječ o izračunu deficita prema gotovinskoj metodi koju koristi Međunarodni monetarni fond (MMF), a ne prema ESA metodi koju koristi Europska komisija i prema kojoj je proračunski manjak redovito osjetno veći. Primjerice, Vlada je proračunski deficit za prošlu godinu prema gotovinskoj metodi planirala na razini 12,8 milijardi kuna. No, ministar financija Boris Lalovac je prije nekoliko dana ustvrdio kako će se deficit prema metodi koju koristi Komisija kretati između 16 i 18 milijardi kuna. Slijedom toga rast će i deficit u ovoj godini, kojeg je Vlada planirala na razini 12,5 milijardi kuna prema gotovinskoj metodi. (G. GALIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter