U helikopteru iznad Šolte rođen dječačić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vojnom helikopteru iznad Šolte, u četvrtak rano ujutro, 29-godišnjakinja je rodila sina. Novorođenče je na svijet došlo u 3,34 sati tijekom hitnog medicinskog leta s otoka Visa, u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Dječačić je "uranio" rodivši se 10-ak minuta prije planiranog slijetanja na helidrom Kliničkog bolničkog centra Split. Sretnom trenutku svjedočio je otac dječaka i posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze, a 29-godišnjoj trudnici pomogao je dežurni liječnički tim Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije. Nakon poroda u zraku, beba je zbrinuta u rodilištu splitskih Firula. Kapetan posade, satnik Joško Ivančević rekao je da su u zadnjih nekoliko dana imali puno hitnih medicinskih letova, te da im je 4. kolovoza bio jedan od rekordnih dana, kad su helikopterima prevezli ukupno 11 pacijenata.

"Ovo je treći porod u helikopteru, od čega drugi sa Visa, kojem svjedočim", rekao je Ivančević te opisao događaj. "Nakon dobivenog poziva krenuli smo prema Visu, a u pratnji trudnice bio je i njezin suprug. Negdje iznad Šolte počeo je porod, uzbuđenje je, naravno, bilo prisutno. Sve se brzo odigralo i brzo smo sletjeli na Firule gdje smo sretnim roditeljima čestitali i pomogli u prihvatu bebe u rodilište. Sve je proteklo bez komplikacija, majka i beba su dobro, a to je za naše letačke posade bilo najvažnije 'izvješće' koje smo mogli čuti.

Prekrasan osjećaj i trenutak koji se pamti. To je ono što čini ljepotu letenja u humanim misijama, bilo da je riječ o spašavanju života ili rađanju novog života", istaknuo je Ivančević. Posljednji porod bebe u vojnom helikopteru bio je 14. srpnja. 2015. između otoka Lošinja i Rijeke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter