U Buzetu četiri premijere iz programa Motovun festa

G. ČALIĆ ŠVERKO
G. ČALIĆ ŠVERKO

Uoči početka ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, od 21. do 24. srpnja u starogradskoj jezgri Buzeta održat će se Buzz@teen festival namijenjen roditeljima i djeci, starijima i mlađima te svim ljubiteljima pokretnih slika. Buzz@teen se prvi puta održava uoči motovunskog festivala pa su za Buzet rezervirane i neke filmske premijere. Tijekom četiri dana moći će se pogledati osam filmova za djecu i mlade te četiri pretpremijere iz glavnog programa MFF-a na tri različite lokacije u starogradskoj jezgri - Kinu Muzej, Kapetanovom kinu i Kinu Pjacalet.

To je četvrta godina zaredom da je jedan ljetni vikend u Buzetu ispunjen filmskim projekcijama u slikovitom ambijentu starog grada. Tradicionalno, glavninu programa čini Buzz@teen, festival super-filmova za mlade. Osam filmskih priča iz svih krajeva Europe, od Slovenije do Estonije čine natjecateljski program u kojem glavnu nagradu dodjeljuje žiri mlađih od osamnaest.

- Festival je to za mlade i za one koji nisu tako mladi, ali imamo više projekcija za mlade, osam filmova koji dolaze sa svih strana Europe. Ideja je da ponudimo mlađoj publici ono što inače nema priliku često vidjeti, a to su dječji filmovi, filmovi za mlade sa njihovog kontinenta, stoga što su u zadnje vrijeme više orijentirani na američke filmove, na visoko budžetne filmove iako postoji cijela jedna druga strana te priče, a to je europski film za mlade iz Slovenije, Francuske, Češke. Uz tih osam filmova imat ćemo žiri mladih koji će odabrati najbolji film. Imat ćemo jedan slovenski film koji će ovdje imati neku vrstu s premijere pa dolazi autorska ekipa koja će s mladom publikom razgovarati o tome kako se radi filmove, najavio je direktor MFF-a Igor Mirković.

Mirković je također rekao da je program za mlade ekskluzivno buzetska stvar, dok su s druge strane buzetske pretpremijere, a to su četiri filma iz glavnog programa Motovun Film Festivala koje su, s obzirom su četvrtu godinu u Buzetu, osluškujući bilo publike pokušali odabrati po njenom ukusu. - Prvi puta smo promijenili i termin održavanja Buzet festa. Do sada je to bio post festival, a sada se održava uoči MFF-a, rekao je Mirković.

- Uz višegodišnje napore u revitalizaciji starogradske jezgre kroz komunalnu infrastrukturu želja nam je da različitim zanimljivim programima privučemo sugrađane i goste Buzeta tijekom ljetnih mjeseci. Mislim da buzetski filmski festival svake godine privuče sve više publike i nadam se da će to postati jedna dugogodišnja tradicija. Drago mi je da smo ove godine u pretpremijeri MFF-a te da će ovdašnja publika imati priliku prva vidjeti neke od filmova, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić.

U Buzetu će se moći pogledati projekcija filma "Luda radost", nova komedija talijanskog majstora žanra Paola Virzija, premijerno prikazana na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Glavnu ulogu vedre i optimistične psihičke bolesnice koja svojim umišljanjima neprekidno uljepšava svijet oko sebe tumači velika zvijezda europskog filma Valeria Bruni Tedeschi. To je ujedno i prva projekcija ambicioznog programa predstavljanja recentne talijanske kinematografije u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Među ostalim, prikazat će se i nova romantična komedija "Sve najbolje" Snježane Tribuson, jedan od najgledanijih argentinskih filmova svih vremena "Klan" Pabla Trapera te irski film "Viva" nagrađivanog redatelja Paddya Breathnacha.

Prenesimo i nekoliko servisnih informacija: projekcije za najmlađe koje počinju u 18 sati u Kinu Muzej su besplatne. Za projekcije koje u Kapetanovom kinu počinju u 21 sat ulaznica je 15 kuna, a za izbor filmova iz redovnog programa Motovun Film Festivala u Kinu Pjacalet gdje projekcije počinju u 21.15 sat ulaznice su 25 kuna. Ulaznice se mogu se kupiti u TZ Grada Buzeta na dane projekcija od 17 do 21.30 sati. Posjetitelje će besplatno razvoziti festivalski bus. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 - GO03275036.jpg

Irski film "Viva"


Podijeli: Facebook Twiter