Sanirat će se i zatvoriti pazinsko odlagalište otpada

Odlagalište otpada Jelenčići (M. RIMANIĆ)
Odlagalište otpada Jelenčići (M. RIMANIĆ)

Programom gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2016. godinu Grad Pazin planira iznosom od 3,39 milijuna kuna provesti sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada Jelenčići V. Od toga 80 tisuća kuna planirano je za izradu projektne dokumentacije, u čemu bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost participirao s 32 tisuće kuna, a Grad Pazin s 48 tisuća kuna iz namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta.

Za sanaciju napuštenog dijela odlagališta Jelenčići planirano je 500 tisuća kuna, i to za izradu dokumentacije koju će u cjelokupnom iznosu financirati Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za izgradnju pretovarne stanice Jelenčići V, zapravo njenu drugu fazu, planirana su 1,2 milijuna kuna. To je ustvari 20 posto od iznosa procijenjene investicije izgradnje pretovarne stanice koje sufinancira Grad Pazin iz namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta. Preostalih 80 posto iznosa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplatit će izravno na račun komunalne tvrtke Usluga d.o.o. Pazin, koja je zadužena za prikupljanje komunalnog otpada na području Grada Pazina i susjednih mu općina.

Za izgradnju treće faze reciklažnog dvorišta Jelenčići V u gradskom su proračunu planirana sredstva u iznosu od 30 tisuća kuna, i to za glavni projekt koji u cjelokupnom iznosu financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz to 780 tisuća kuna planirano je za izgradnju reciklažnog dvorišta, od čega Fond sufinancira 80 posto, odnosno 624 tisuće kuna, a Grad Pazin 20 posto, odnosno 156 tisuća kuna iz namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta.

Ove je godine planirana izgradnja pristupne ceste prema odlagalištu Jelenčići V, za koju su planirana sredstva u iznosu od 795 tisuća kuna. Od tog navedenog iznosa 148 tisuća kuna otpada na rasvjetu ceste i prometnu signalizaciju, a to su troškovi koje ne sufinancira Fond. Stoga se ti troškovi dijele na Grad Pazin u iznosu od 71.632 kune i općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Karojba, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan u iznosu od 76.368 kuna, jer se s njihovih područja odlaže komunalni otpad na odlagalište Jelenčići V.

Ostatak iznosa od 647 tisuća kuna odnosi se na troškove izgradnje pristupne ceste koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s 517,6 tisuća kuna (80 posto) i Grad Pazin 129,4 tisuće kuna (20 posto) iz namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter