Salate odavno nisu samo prilog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je ideja da salata može biti kompletan, lagani obrok još uvijek relativno nova u našim krajevima, ljetne sparine, želja za zdravom prehranom, ali i bezbroj mogucnosti koje pruža svježe povrce u kombinaciji s razlicitim sastojcima, ucinili su da bogate gurmanske salate postanu jedan od sve traženijih obroka ili predjela na stolovima mnogih restorana.

Klasicne miješane salate danas zamjenjuju nove maštovite kombinacije povrca ili voca u kojima dominiraju boje i svježina okusa i mirisa.



"Salate su zanimljive jer postoji bezbroj kombinacija i sve se mogu slagati prema boji, okusu nema pravila, sve zavisi što netko voli. Danas osim razlicitih kombinacija povrca u salatama sve su cešce kombinacije povrca i voca ili povrca i mesa.

Od razlicitih kombinacija pripremamo pilece salate s ananasom, narancama i tabascom, ili dinje s kozicama, salatu od rukole i smokava, ili kruškice s granapadanom i acetom balsamicom. Kombinacije su još i rukola s feta sirom ili salata od naribane mrkvice zacinjena šecerom i limunovim sokom, slatkasto-kiselkasta okusa, ili pak Waldorfska salata u koju idu orasi, jabuke i celer", prica Pamela Pavletic, šefica kuhinje a la carte restorana Spinnaker u poreckom hotelu Valamar Riviera, u cijoj nastaju specijaliteti i delicije za sva dogadanja u obližnjoj Villi Polesini.



Za ovu je priliku pripremila nekoliko šarenih, svježih salata zamamnih boja i socnih okusa, poput poznate Caprese ili mozzarelle s rajcicom na posteljici od rukole, zatim mediteranske salate s tunjevinom, zelenom salatom, pomidorom, kukuruzom i grahom te pilece salate s kuhanim jajima, pomidorima, rukolom, radicem, mrkvicom i paprikom.

Svaka salata traži i svoj umak, a u zadnje je vrijeme najpopularniji onaj od jogurta, ali tu su još i francuski, talijanski ili americki umak ili samo maslinovo ulje i aceto balsamico. Neki ce u salate staviti i poseban dodatak, kockice kruha zapecene u tavi s malo maslinovog ulja i ružmarina.

Jedna od popularnih salata je pileca salata s ananasom, egzoticna izgleda i okusa, za koju nam Pavletic otkriva recept.



"Pileca prsa zapecemo u tavi na maslinovom ulju i zacinimo solju i paprom. Tako pecenu piletinu izrežemo na trakice i pomiješamo s ocišcenim ananasom izrezanim na trakice i cherry rajcicama.

Sa strane pripremimo umak od jogurta, vrhnja i meda, dodamo malo aceta balsamica, soli i papra, sok od svježe narance i tabasco te njime zacinimo salatu. Po želji napravimo košaricu od hrskavog, vucenog tijesta. Pripremimo tijesto, koje namažemo maslacem, stavimo u kalup za muffine i tako zapecemo na 175 stupnjeva šest, sedam minuta.

Pecenu košaricu stavimo na podlogu od rukole zacinjenu maslinovim uljem, solju i paprom i na nju položimo košaricu punjenu salatom, a po želji za kraj zacinimo s nekoliko listica ribanog parmezana. Salatu odmah poslužimo", kaže Pavletic.



Uvjerili smo se i da je jednako uspješna u pripremanju vocnih salata - u visokoj caši zablistala je njena kombinacija kivija, dinje, narance, grožda i jagoda. Otkriva da i kada je voce u pitanju najbolje je pustiti mašti na volju i sve zaliti klasicnim dressingom za vocne salate - umakom od šecera, maraskina te soka od svježih limuna i naranci.

"Za svaku je salatu najbitnije imati svježe povrce i voce, najbolje je uvijek domace, te dobar umak. Zapravo, nema velikih tajni", zakljucuje Pavletic.


Podijeli: Facebook Twiter