Radnici Finvesta nastavljaju štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šezdesetak radnika čabarskog Finvest Corpa, nastavljaju štrajk započet potkraj listopada jer im nije isplaćeno sada gotovo već devet plaća, a sindikat nastavlja prikupljati pomoć za njihovo preživljavanje, potvrdio je u utorak glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Kako je Kiš rekao za Hinu, radnicima čabarske tvornice namještaja je uoči blagdana isplaćena jedna neto plaća, a doprinosi bi trebali biti plaćeni za tjedan dana.

Nastavlja se i sindikalna akcija solidarne potpore od koje je radnicima isplaćena jednokratna pomoć od 900 kuna i predane su im prikupljene namirnice i potrepštine.

Radnici Finvesta predali su zahtjev za pokretanje stečaja na riječkom Trgovačkom sudu 10. studenog i tad saznali da je vodstvo Finvesta pet dana prije, 5. studenog, predalo zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe. U sindikatu ističu da je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe prihvaćen bez potpune dokumentacije, za čiju je nadopunu produljen rok.

Po mišljenju Kiša, otvaranjem stečaja u tvrtki opterećenoj s 98 milijuna kuna duga moglo se spasiti dio radnih mjesta i omogućilo bi se bolje rješavanje statusa svih radnika. Predstečajnim postupkom se produljuje agonija radnika, koji su bez plaća, kaže Kiš i ističe kako bi oni u stečaju ostvarili barem neka svoja prava, primjerice na naknadu radi stečaja i od zavoda za zapošljavanje.

Rekao je i da pogon pilane Finvesta u Gerovu, u kojemu djeluje drugi sindikat, radi, a da, prema podacima kojima raspolaže, ljudi ondje primaju plaće na crno, to jest preko druge tvrtke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter