Pupovac: SDSS se nalazi pred pokušajem destrukcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je jutros u emisiji "Novi dan" na N1 televiziji da je dobio poziv policije za davanje iskaza u sklopu USKOK-ove istrage navodne kupovine mandata.

Kaže da su pritisci na manjinske zastupnike počeli još u predizbornoj kampanji. Sa svime je na konzultacijama upoznao i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Njoj je, tvrdi, došao s potpisanom odlukom da je ovlašten pregovarati u ime sva tri SDSS-ova zastupnika.

- Žao mi je što mi predsjednica tada nije rekla da dolazim s ovlaštenjem za čovjeka koji će kod nje doći za sat vremena. Živo me zanima bi li predsjednica primila nekog takvog iz HDZ-a koji je odlučio da ga ne predstavlja Tomislav Karamarko, već da je odjednom postao nezavisni, rekao je Pupovac, navodeći da Mirko Rašković dobro zna čemu je sve bio izložen.

Na upit odakle dolaze pritisci i prijetnje, nije htio nikog decidirano imenovati, ali je bio više nego jasan. "To je stranka s kojom smo godinama bili partneri i imali blisku suradnju. Ali se ta stranka jako udaljila od toga", dodao je Pupovac, istaknuvši da se SDSS nalazi pred ozbiljnim pokušajem destrukcije, što je "opasna i protuustavna situacija".

Pupovac je prokomentirao i izjave koje su stizale od HDZ-a i njegovih partnera, kako se zastupnici manjina ne bi smjeli opredjeljivati. "HDZ je zadnji koji to može reći, jer kad je njima trebalo, bili smo dio većine i imali status odlučujućeg faktora za tu većinu. Kako bi Hrvatska ušla u EU da nije imala podršku zastupnika SDSS-a? Zašto to tada nisu govorili isti oni koji su bili članovi Vlade?", upitao je i dodao da se SDSS ovaj put opredijelio kako bi se zaštitila tolerancija, demokratski poredak i pravna stabilnost, koji su unatrag nekoliko godina ugroženi.

Prema njegovom mišljenju, trenutno su najbolje rješenje za Hrvatsku - novi izbori. Hrvatska, kako je rastumačio, proživljava sramotne trenutke, koriste se nedopuštena sredstva, a izborne rezultate pretvara u cirkus.

- Sve je manje šanse da se ovo završi nekom vrstom dogovora i mogli bismo ući u fazu ozbiljne političke nestabilnosti, jer stranke koje bi trebale sjesti i razgovarati ili boluju od taštine ili nedovoljnog političkog iskustva ili nedovoljne zrelosti. Neki ljudi su ušli u ovaj posao nepripremljeni, s nekoliko usvojenih općih fraza što Hrvatskoj treba, pa ovog trenutka prisustvujemo nekakvog tobožnjoj demonstraciji pregovaračkog procesa koji to zapravo i nije, nastavio je Pupovac, koji nije štedio niti Most.

Ta ga grupacija, kazao je, podsjeća na "pokretni most koji se otvorio i podigao tako da nijedna strana ne može prijeći rijeku". Iza takve blokade, po njegovom mišljenju, stoji strah za vlastitu održivost i od preuzimanje velike odgovornosti.

- Novi izbori su naravno novi trošak i nova frustracija. Ali ako prijeti ova vrsta destrukcije mandata, politika i stranaka, ako nema izgleda da itko formira stabilnu većinu koja će potrajati, onda mi se čini da su novi izbori jedini izlaz, zaključio je Pupovac, navodeći da nema nikakvih iluzija da će nakon istrage DORH-a SDSS-u biti vraćen mandat.
- Nemamo mi velikih iluzija o tome. Ovdje se uvriježila deviza "tko je jamio, jamio je". I još uvijek vrijedi. No vrijeme je da se institucije bave time kako se zapravo osiguravaju mandati i tko u tome sve sudjeluje, kazao je. (Portal Novilist.hr)

 


Podijeli: Facebook Twiter