Pulska prigradska naselja bez potrebnih sadržaja za mještane

Štinjanska Placa je središte mjesta (M. MIJOŠEK)
Štinjanska Placa je središte mjesta (M. MIJOŠEK)

Iako se nalaze u pulskom prstenu, mala mjesta Puljštine, nakon što pomalo živnu tijekom ljetnih mjeseci, ostatak godine uglavnom zapadnu u zimskom snu. Mještani nekoliko naselja koja smo obišli, Fondola, Štinjana, Šikića i Škatara, iako geografski ponešto udaljeni, složni su u jednom - nedostaje im urbanih sadržaja.

Umirovljenici, ali i mlađi mještani kažu nam da bi im dobro došla pokoja trgovina više, ali spominju i ambulantu, ljekarnu, banke, poštanske urede, bankomate, društveni dom. Ipak, nije im dovoljna samo električna, vodovodna i prometna infrastruktura te pokoje dječje igralište, koje im gradovi Vodnjan i Pula, gdje spadaju, ipak uređuju.

Do Fondola put nas vodi s glavne prometnice Pula-Vodnjan, gdje se nedaleko od tamošnje benzinske crpke nalazi mali putokaz za ovo mjesto. Naselje administrativno pripada Gradu Vodnjanu koji broji ukupno oko sedam tisuća žitelja.

Na ulazu u Fondole dočekuje nas igralište sa spravama za dječju igru, a kako nam kaže jedna mještanka, "vjerovali ili ne, tu se ljeti skupi i po dvadesetero djece". U Fondolama živi tridesetak obitelji svih generacija, ovdje nisu samo umirovljenici, stalno doseljavaju mladi, ljeti ima i turista pa bi mjestu dobro došla bar jedna trgovina.

Nešto veći Štinjan, koji je pak administrativno dio Grada Pule,  očekivano je i nešto življi. Muvinga ima na lijepo uređenoj Placi, gdje smo zatekli nekoliko mještana. Mjesni odbor Štinjan, prema podacima Grada Pule, osim samog naselja Štinjan, obuhvaća prigradske turističke predjele Puntakristo, Puntižela, Valdežunac i Camulimenti te otoke Sv. Jerolim, Kozada i Sv. Katarina, a na cijelom tom području živi oko 1,4 tisuće stanovnika.

Blizu crkve sreli smo štinjanskog zvonara Matu Kraljevića koji kaže da jedina trgovina na obližnjoj Placi radi, ali je poluprazna.

- Imamo još dvije privatne trgovine, malo dalje, u novijem dijelu Štinjana. Sad nam popločavaju jedan put tu na Placi, mijenjat će i cijevi od vode. Sve nam ovdje fali, i apoteka i pošta, pogotovo starijim osobama. Spadamo pod Pulu, a nemamo ništa. Svašta nam treba, dobro bi došla i jedna ambulanta. U Društveni dom dođu jednom tjedno ili jednom mjesečno, inače se ne događa ništa. Dobro bi nam došla i još jedna banka, a u cijelom Štinjanu imamo samo jedan bankomat, kaže Mato Kraljević.

Na drugoj pak strani, na prometnici Pula- Šišan, nalaze se Šikići i Škatari. Pripadaju pulskom Mjesnom odboru Busoler, koji osim ovih mjesta, obuhvaća još područja prigradskih naselja Busoler, Valmade, Monteserpo-Komunal, Kaiserwald i Valtursko polje, na kojem živi ukupno oko 2,4 tisuće stanovnika.

Ovdje se oronule zgrade isprepleću s brojnim kućama u gradnji, a ima ponešto i poljoprivrednih površina koje se obrađuju.  U šetnji susrećemo vitalni bračni par. Pajo Komlenić, kojeg smo sreli u Škatarima, ima 90 godina i već 63 godine u braku je sa svojom suprugom Antonijom, pohvalio nam se. Ovdje nedostaje gradskih sadržaja, kažu.

- U Škatarima je samo jedna trgovina, ali zatvorena je već nekoliko dana. Za sve moramo otići u Pulu, nemamo ni ljekarnu, ni poštu ni banku, ni bankomat. Ništa nemamo, ovdje nema ni centra mjesta, ni glavnog trga, rekli su supružnici Komlenić. (P. LUKEŽ; Snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter