Porečani najbolji strijelci, Buježi najbolji kuhari

  Najbolji strijelci LU Poreč, županjski  pobjednici  (L. JELAVIĆ)
Najbolji strijelci LU Poreč, županjski pobjednici (L. JELAVIĆ)

Uskoro počinje i lovna sezona, pa preporučujemo nošenje potrebne opreme, odgovarajućeg prsluka. Neka lovci budu glasni bez obzira na divljač, jer je važno da budu locirani i uočeni u lovištu, poručuje Gracijano Prekalj
 
Lovački ured Buje bio je domaćin županijskog natjecanja lovaca u gađanju letećih meta (glinenih golubova), koje se održava već 21 godinu u organizaciji Lovačkog saveza Istarske županije. Od prije četiri godine natjecanje lovaca odvija se po novim pravilima u disciplini lovački trap, pa su rezultati sa streljane vrijedili i za to natjecanje. Uz to, održano je i 13. natjecanje lovaca kuhara u pripremanju jela s mesom divljači. I dok su se na streljani u blizini Buja natjecali najbolji strijelci, kuhari su pripremali mirisni gulaš, a predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj pojašnjava:
- Uveli smo natjecanja i zbog programa sigurnog lova kojega u suradnji s policijom provodimo niz godina, a sada su ga preuzele i druge lovačke organizacije u Hrvatskoj. Uz to, sada za lov nije uvjet stažiranje mladih lovaca, a ni vojni rok nije obavezan, pa su ovakvi susreti i natjecanja prilika da se mladi lovci još bolje upoznaju s oružjem. Propagiramo ispravan i siguran način korištenja oružja i nošenja odgovarajuće opreme. Uskoro počinje i lovna sezona, pa preporučujemo nošenje potrebne opreme, odgovarajućeg prsluka, neka lovci budu glasni bez obzira na divljač, jer je važno da budu locirani i uočeni u lovištu - poručuje Prekalj. 
Natjecanje lovaca koji se bolje od ostalih snalaze uz lovački kotlić poticaj je da se meso divljači koristi i u široj primjeni. Sada je potrošnja mesa divljači vrlo skromna, a jedan od razloga je veoma složena procedura i administrativne zavrzlame na putu od ulova do stola. 
 
U lovačkom natjecanju sudjelovalo je pedesetak lovaca iz svih sedam lovnih ureda (Pula, Labin, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet, Buje). Najbolji su bili strijelci LU Poreč (Josip Banko, Mario Labinjan, Paolo Labinjan, Slobodan Marković, Đani Ritoša i Aleksandar Šimonović), koji su potvrdili svoju dominaciju u lovnom streljaštvu. Drugi su bili strijelci LU Buzet, a treći LU Buje. U pojedinačnoj konkurenciji najprecizniji je bio član mladeži LU Poreč Eni Jugovac, drugi je bio Aleks Verbanac (LU Labin), a treći Nenad Majcan (LU Buzet). Među kotlićima punima slasnih zalogaja s mesom divljači komisija je prvo mjesto dodijelila ekipi LU Buje (Edo Vižintin, Mauricio Basaneže). Sva pripremljena jela poslužena su na zajedničkom ručku, nakon podjele pehara i drugih priznanja. (L. JELAVIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter