Parenzana: Umjesto prema Motovunu, vozi se prema Poreštini

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U nedjelju 25. rujna Turistička zajednica Općine Vižinada organizira 21. rekreativni biciklistički maraton Parenzana - put zdravlja i prijateljstva. Zbog radova na cesti Ponte Porton - Vižinada, ove je godine trasa maratona izmijenjena, pa se neće voziti prema Motovunu i Livadama, već prema Poreštini, izvijestila je na konferenciji za novinare Gordana Bottezar, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vižinada.

Tako će se ovogodišnja Parenzana voziti trasom Vižinada – raskrsnica Štuti – Tićan – Višnjan – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine – Gedići – Perci – Tar – Labinci – Kaštelir – Vižinada.

Duga 39 kilometara

Trasa je duga 39 kilometara i pogodna je za sve uzraste biciklista. Prijave i registracija sudionika primaju se od 7.30 do 9.30 sati, zapravo do samog starta, koji je zakazan za 10 sati. Kotizacija, izuzev za djecu mlađu od 10 godina, iznosi 50 kuna. Svi učesnici dobit će majicu, medalju, prigodan poklon i obrok po završetku maratona oko 13 sati, a okrepa za sudionike maratona predviđena je u Baredinama. Bottezar poziva sve sudionike da se pridržavaju uputa i ne izlaze iz kolone, a budući da se neće voziti usponom od Ponte Portona do Vižinade ove godine nema utrke. Tako je ovogodišnja Parenzana isključivo rekreativni maraton. Sudionici maratona voze uz policijsku pratnju i dužni su se kretati isključivo označenom trasom, pridržavajući se uputa organizatora i redara, a oni mlađi od 16 godina obavezno moraju nositi zaštitnu kacigu.

Prije maratona s početkom u 9.45 krenut će mini Parenzana na kojoj će voziti polaznici dječjeg vrtića, a nakon starta u 10.15 kreće pješačenje rutom "Od pomigranaja do Falonige“, stazom dugom oko 9,5 kilometara koja vodi krajolikom oko Vižinade. Po povratku s pješačenja i biciklističkog maratona sudionici će moći razgledati foto izložbu i izložbu radova polaznika dječjeg vrtića i učenika osnovne škole u Vižinadi, a za dobro raspoloženje pobrinut će se DJ Hoki, kaže Bottezar, dodajući kako će se za sve sudionike uz podjelu priznanja prirediti zajednički ručak.

Vozi i u 90. godini

Budući da je staza lakša nego ranijih godina organizatori očekuju veliki broja sudionika svih uzrasta, a kako je izvijestila Bottezar sudjelovanje na ovogodišnjoj Parenzani najavio je Pietro Lonzarich iz Trsta koji je i u svojoj 90. godini ostao vjeran ovoj jedinstvenoj biciklističkoj manifestaciji.

Oliver Arman dodao je kako sve tehničke pripreme za nedjeljnu, 21. Parenzanu teku prema planu, a općinski načelnik Marko Ferenac zahvalio je svim sponzorima koju su pomogli u organizaciji i podršci u pripremi maratona. Bez njihove pomoći Parenzana bi se teško organizirala ali i održala već više od dva desetljeća. Organizatori i ove godine očekuju veliki broj biciklista koji će imati prilike uživati u vožnji pitomim krajolicima Vižinade, Višnjana, Kaštelira i njihove okolice. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter