Očevid zrakoplovne nesreće kod Donjeg Lapca još traje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još traje očevid kojim se utvrđuje uzrok zrakoplovne nesreće u Krugama, mjestu u blizini Donjeg Lapca, gdje se jutros srušio zrakoplov Amfibija Microleve u kojem je poginuo pilot, hrvatski državljanin. Na teren su, odmah nakon dojave, krenuli istražitelji Odjela za istrage nesreća u zračnom prometu Agencije za istraživanje nesreća u zračnome, pomorskome i željezničkom prometu, a istražitelj Vlatko Hajmburger rekao je za Hinu da se uzrok pada zrakoplova neće moći utvrditi brzo i lako. Po riječima zamjenika karlovačke županijske državne odvjetnice Mladena Krajačića, nesreća se dogodila na izoliranom području, sa slabim telekomunikacijskim vezama, a kako bi se utvrdio uzrok smrti pilota, provest će se obdukcija.

O mogućim uzrocima pada letjelice izvijestit će Agencija za istraživanje nesreća u zračnome, pomorskome i željezničkom prometu, a ne DORH. Letjelica Amfibija Microleve srušila se u ponedjeljak u 6,40 sati u Krugama, u blizini Donjeg Lapca. Riječ je o zrakoplovu koji može sletjeti i na kopno i na vodu. Prilikom pada zrakoplov je potpuno uništen. Iako je pilot hrvatski državljanin, još nije poznato gdje je letjelica registrirana jer u Civilnom registru zrakoplova RH takvog zrakoplova nema. U priopćenju Agencije za istraživanje nesreća u zračnome, pomorskome i željezničkom prometu, koje je potpisala ravnateljica Anita Koprivnjak, stoji da će se očevid provoditi i idućih dana, a ta će agencija najkasnije u roku od trideset dana od dana nesreće javno objaviti preliminarno izvješće. Načelnik općine Donjeg Lapca Ilija Obradović izrazio je žaljenje što je pilot poginuo u njihovu kraju, dodajući da srećom nitko na tlu nije stradao.

"Svjedoci kažu da je zrakoplov letio točno iznad kuća, ali je pao iza zadnje kuće, u dvorište, tridesetak metara od nje, tako da nisu stradali ljudi, a nema ni materijalne štete. Vjerujemo da je pilot učinio sve da izbjegne i zadnju kuću", rekao je načelnik Obradović. Vatrogasci DVD-a Donjeg Lapca izašli su među prvima na mjesto nesreće iako požara nije bilo te su ondje ostali zbog preventivnih razloga, da se ne bi poslije dogodila eksplozija, rekao je Obradović. Istraga se nastavlja i idućih dana. To je četvrta nesreća lakih zrakoplova u kojima je u zadnja dva mjeseca poginulo sedam ljudi. Prošlog tjedna u padu zrakoplova u blizini Daruvara poginuli su pilot i njegov suputnik, a u lipnju su u nesrećama u blizini Vrbovca i u Kaštelima poginule četiri osobe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter