Objavljeno šest znanstvenih radova

Zbornik su predstavili Darko Komšo, Iva Milovan Delić i Maurizio Levak (N. LAZAREVIĆ)
Zbornik su predstavili Darko Komšo, Iva Milovan Delić i Maurizio Levak (N. LAZAREVIĆ)

Godišnjak Istarskog povijesnog društva Histria, odnosno njegov šesti broj predstavljen je u srijedu u svečanoj dvorani "Tone Peruško" Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile.

Viša kategorija

- Iako malo kasnimo s ovim brojem, zadovoljni smo što je ugledao svjetlo dana i što nam je prošla godina bila vrlo plodna i zanimljiva. U ovome je broju objavljeno šest znanstvenih radova na tri jezika, pristiglo ih je devet, ali naši su recenzenti bili vrlo strogi. Tu je zastupljen i niz prikaza i recenzija. Nadalje, naš časopis je sada kategoriziran kao A2 časopis, što je vrlo važno i veliki prestiž za nas i za autore koji tu objavljuju, kazao je glavni urednik časopisa Maurizio Levak te istaknuo da su suizdavači časopisa Povijesni i pomorski muzej Istre, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, te od sada i Arheološki muzej Istre.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo naglasio je da je AMI dio povijesnoga društva, te posebno pohvalio njegovu višu razinu, odnosno viši status.

- Ovaj broj nije jubilarni, ali siguran sam da ćemo doći i do jubilarnih brojeva, poznavajući ustrajnost i marljivost uredništva, kazao je Darko Komšo.

Iva Milovan Delić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile predstavila je nazočnima sadržaj posljednjega broja.

Ocjene, prikazi i izvješća

Znanstvene radove objavili su Lia De Luca "Il provveditore in Istria Marino Malpiero", Stipan Trogrlić "Hrvatske škole na području Mjesne općine Motovun 1869.-1918.", Salvator Žitko "Slovensko-hrvaški odnosi v Avstrijskem primorju v kontekstu 'novega kurza" hrvaške politike v letih 1903-1907", Miodrag Kalčić "Počeci kinofikacije Pule (od početka Velikog rata): prvi puljski stalni kinematografi i prvo erotsko kino", Nina Spicijarić Paškvan "Prilog za bibliografiju radova s područja lingvistike u časopisima Atti e memorie della Societa' istriana di archeologia e storia patria i Pagine istriane" te Jadran Kale "Kako dematerijalizirati kamen? Vodnjanski poučak".

Iznimno je bogata i rubrika posvećena ocjenama, prikazima i izvješćima.

Uredništvo časopisa čine Mihovil Dabo, Danijela Doblanović, Adriana Gri Štorga, Maurizio Levak i Milan Radošević. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter