Nona Kata iz Žagrići proslavila 107. rođendan

Katarina Pucić (M. MIJOŠEK)
Katarina Pucić (M. MIJOŠEK)

Prapranona Katarina Pucić iz sela Žagrići u općini Žminj jučer je proslavila 107. rođendan.

Možda i najstarijoj stanovnici Istre, rođenoj 19. travnja 1909. godine, u posjet je stigao žminjski načelnik Marko Križman sa suradnicima koji su joj poželjeli da poživi još mnogo godina u zdravlju sa svojom brojnom obitelji. Nona Kata, kako je zovu od milja, ima tri sina: Frane (Franjo) rođen 1931. godine, Jože (Josip) rođen 1932. godine i Romano rođen 1934. godine. Također ima tri unuka i jednu unuku, zatim, devet praunuka i tri prapraunuka. Najmlađa Ana Kuhar u srpnju će proslaviti svoj treći rođendan, a brat Mihael uskoro će imati šest godina.

Nona Kata, koja se djevojački prezivala Družetić, u Žagriće se doselila iz dva kilometra udaljenog sela Mrkoči smještenog u općini Gračišće. Udovica je postala 1996. godine kada joj je umro suprug Zvane (Ivan), pa otad živi u kućanstvu s najstarijim sinom Franetom. Premda se više uglavnom ne diže na noge te slabije čuje i vidi nona Kata je i danas bistrog uma i "sve kapi", kaže nam pranevjesta Jasna Pucić dodajući da nona Katarina zna točno kad je tko od rodbine rođen te gdje trenutno radi.

U nedjelju su na glavnu rođendansku proslavu stigla njezina tri sina s rodbinom te su upriličili veliki obiteljski roštilj. Nije moglo proći ni bez rođendanske torte na kojoj je stajala poruka: Nona, sretan 107. rođendan. Zanimljivo, u godini kada se baka Kata rodila Louis Bleriot prvi je put zrakoplovom preletio La Manche, morski prolaz između Britanije i Francuske, dok je te godine tek utemeljen ponajveći izraelski grad Tel Aviv. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter