Nakon povjerenika vlast u Višnjanu preuzela Berekina Šegarina

Romina Sinosich predaje ključeve Čarobnjaku i Berekini Šegarini
Romina Sinosich predaje ključeve Čarobnjaku i Berekini Šegarini

Kako nam je Pust sve bliži tako i maškare šire svoju vlast u Istri, pa su i u Višnjanu preuzele vlast. U ime vladinog povjerenika za općinu Višnjan primopredaju ključeva izvršila je Romina Sinosich, direktorica Turističke zajednice Općine. Preuzimajući ključeve Berekina Šegarina pročitala je želje višnjanskih mališana koje će maškare, dok su na vlasti nastojati riješiti, a to je ponajprije više igračaka u vrtiću i jaslicama. Misle da bi u jaslicama i vrtićima trebalo zaposliti još teta, a ne bi bilo loše da se u vrtiću djeci povećaju porcije, a učiteljima u školi plaće. Jedinice, kaže Berekina Šegarina, treba izbaciti iz programa. Pokušat će dečkima stvoriti uvijete da u Pineti opet mogu igrati nogomet, da oni koji to vole više ne moraju odlaziti u druge gradove kako bi igrali nogomet. Budući da je Pust sve bliže trudit će se, ali nisu sigurne da će uspjeti, ali će zato nasljednicima prepustiti obavezu da u kinu barem jadan zahod naprave.

Neka nam je zdravlja i veselja

-Nemamo puno želja, zato neka nam je samo zdravlja i veselja, poručuje Šegarina zahvalivši svim dobrim ljudima, a posebno teti Romini, koji su i ovaj maskenbal u Višnjanu prontali. Nasuprot Berekine Čarobnjak iz Višnjana je, kako i priliči njegovoj dugoj sijedoj bradi suzdržaniji. On će, kaže, sve svoje čarobnjačke sposobnosti posvetiti prosvjetljenju lokalnih političara. Želja mu je da se opamete, zato će, dok je na vlasti nastojati cijeli Višnjan obuhvatiti čarobnom energijom, ali ne želi otkriti kojom, već dodaje kako bi nakon toga političari trebali biti pametniji i više razmišljati o Višnjanu i Višnjancima. Dok se on bavi prosvjetljavanjem višnjanskih političara Berekina zna tko je kriv za sve, a to je Višnjanski frajer.

- On cijeli dan šeće Višnjanom sa slušalicama u ušima, stalno je na fejsu, puši cigarete i pije pivo“, a to, dodaje Berekina nije dobar primjer i zato su ga djeca svezala da ne pobjegne do kraja maškara kada će ga predati odraslima pa neka presude je li taj frajer kriv za sve ružno što u Višnjanu događa. 

Ovaj uvod u „Višnjanske maškare“ upriličili su polaznici vrtića i osnovne škole u Višnjanu koji su se u pratnji također maskiranih teta i roditelja došli zabaviti i u ovom petom godišnjem dobu zaboraviti na sve brige, jade i nedaće koje ih u školi, na poslu i u svakodnevici muče. Kiša, koja je padala cijelo poslijepodne, nije omogućila da se program, kroz koji je vodila Sandra Fabac, održi na trgu pred palačom Sinčić, ali nema veze, jer i u kinu je sve prštalo od glazbe, pjesme, plesa i smijeha.

Budući da su dobile ključeve grada maškare će se sada posvetiti rješavanju problema u Višnjanju, a to će potrajati do nedjelje 26. veljače kada će u povorci krenuti po Višnjanu i okolnim mjestima. Na kraju, nakon svega u utorak 28. veljače ponovio će se okupiti u Višnjanu, na trgu Antona Korlevića, gdje će se vidjeti tko je kriv, koga će se okriviti i tko će odgovarati za sve ono što u Višnjanu i ostatku svijeta ne valja. Završni program Višnjanskih maškara, u kojem će nastupiti i slovenski zvončari pratit će „Replay band“.

Program primopredaje ključeva maškara organizirala je Turistička zajednica Općine Višnjan na čelu s direktoricom Rominom Sinosich. Osim polaznika vrtića i škole u Višnjanu u programu je sudjelovala i Vokalna skupina višnjanske Zajednice Talijana. Sve je to osmišljano i realizirano zahvaljujući dobrim ljudima, a zahvaljujući njima, bez lipe troška za općinski proračun, višnjanski su mališani i njihovi roditelji otvorili ovogodišnji program Višnjanskih maškara, kaže Romina Sinosich.

(Napisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter