Na 61. pulskom filmskom festivalu 86 filmova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program 61. pulskoga filmskog festivala, na kojem će od 12. do 26. srpnja biti prikazano 55 dugometražnih filmova i 31 kratkometražni film, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkome kinu "Europa".

O programu su govorili ravnateljica Pulskoga filmskog festivala Gordana Restović, predsjednik umjetničkog vijeća Hrvoje Pukšec te pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević. Ravnateljica Restović rekla je da se festival održava na 15 mjesta te nudi 31 kratkometražni film i 55 dugometražnih filmova. Na festivalu će se održati dvije radionice za mladež, sedam radionica za pratitelje filmske umjetnosti te dva okrugla stola, rekla je Restović i dodala kako su pokrovitelji festivala hrvatski predsjednik Ivo Josipović, Ministarstvo kulture, grad Pula i Istarska županija.

Stojsavljević je podsjetio da je osnovano i novo umjetničko vijeće koje će "napraviti zaokret" u odnosu prema dosadašnjim festivalima u Puli. Po riječima predsjednika tog vijeća Hrvoja Pukšeca, na ovogodišnji natječaj stigao je 21 dugometražni film te 28 kratkometražnih filmova, a odabrano je po 12 njih, koji, po mišljenju članova tog vijeća, trebaju predstaviti hrvatski program 61. festivala. Istaknuo je kako je međunarodni program podijeljen u natjecateljsku i nenatjecateljsku kategoriju.

"Kratkometražnom se programu pristupilo kroz prizmu suradnje s Europskom filmskom akademijom", rekao je i dodao kako je riječ o izboru najboljih filmova koji su prikazani na europskim filmskim festivalima. Pukšec je najavio i Dizalicu - novi program festivala u Puli, namijenjen mladima, te filmski program za najmlađe - Pulica, koji, kako je rekao, iz godine u godinu ima sve više gledatelja.

Po njegovim riječima, ovogodišnja retrospektiva posvećena je jednom od najvažnijih filmskih autora sjeverne Europe - Fridriku Thoru Fridrikssonu. Svrha je predstaviti Fridrikssona kao kompletnog autora jer će on, među ostalima, biti član ocjenjivačkoga suda međunarodnog programa. Programska novost 61. festivala je i pulska kinoteka, a zamišljena je kao povratak u prošlost festivala, najavio je i dodao da je ove godine filmove za nju izabrao redatelj Rajko Grlić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter