Kurdski pobunjenici ubili 9 turskih vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet pripadnika snaga turske sigurnosti uključujući vojnike i policajce ubijeno je tijekom sukoba s kurdskim pobunjenicima blizu jugoistočne granice sa Sirijom i Irakom, objavili su u ponedjeljak tamošnji izvori.

Najmanje osmoro pripadnika sigurnosnih službi ranjeno je u sukobima koji se i dalje nastavljaju. Borbe između turske vojske i pripadnika Radničke parije Kurdistana pojačale su se posljednih mjeseci što neki turski službeni izvori i analitičari povezuju i sa kaosom u Siriji.

Prije dva tjedna pobunjenici su u bombaškom udaru ubili pet turskih vojnika da bi ubrzo potom vojska u protunapadu ubila 21 pobunjenika koristeći se i oružjem iz helikoptera.

Više od 40 tisuća ljudi ubijeno je u sukobima pripadnika Radničke parije Kurdistana i snaga turske sigurnosti tijekom 28 godina otkad ih nastoje spriječiti u odvajanju dijela teritorija na jugoistoku Turske, većinom naseljenog Kurdima.

Radnička partija Kurdistana proglašena je u Turskoj, SAD-u i EU terorističkom organizacijom, a neki turski službeni izvori navode da je ta organizacija direktno poduprta od strane sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i kurdskih grupa u Siriji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter