Jakovčić prozvao EU komisiju zbog terana

(D.ŠIŠOVIĆ)
(D.ŠIŠOVIĆ)

Zastupnik Europskog parlamenta Ivan Jakovčić pred Europskom komisijom osvrnuo se na spor kojeg Hrvatska vodi sa Slovenijom, a vezano uz naziv vina teran, upozorivši pritom da Slovenija nije imala pravo zaštiti ime teran kao svoje autohtono vino jer je teran naziv i sorte grožđa na području Istre.

S obzirom da pitanje zaštite vina teran još nije riješeno, a da je slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan u više navrata isključio mogućnost dogovora s hrvatskim vinogradarima, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu pitao je Europsku komisiju što poduzima kako bi ispravila pogrešku učinjenu registriranjem imena teran kao slovenskog autohtonog vina. U svom pitanju Jakovčić navodi da je teran naziv istarske sorte grožđa i vina koje je više od 650 godina dio identiteta Istre.

 - Potkraj 19. stoljeća u Istri je bilo između 35 i 40 tisuća hektara vinograda sorte teran. No Slovenija je 2004. u EU-u zaštitila teran kao svoje autohtono vino. Zbog toga je hrvatskim proizvođačima zabranjeno vino sorte teran prodavati na tržištu pod tim nazivom, kazao je Jakovčić. Podsjetio je da su znanstvena istraživanja nedvojbeno dokazala da je teran sorta grožđa.

 - Sorta se ne može zaštiti i svatko ima pravo koristiti naziv sorte. Slovenija, za razliku od Hrvatske i Italije, u svom zakonodavstvu nema sortu teran. Prema slovenskim propisima, teran se proizvodi od grožđa sorte refošk, a Hrvatska i Italija imaju i sortu i vino teran i refošk, rekao je Jakovčić.

Od Europske komisije traži konkretne poteze kako bi se ispravila pogreška koja po njemu znači presedan u vinskom zakonodavstvu EU.

- Teran je zajednička baština Istre- hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela. Sada je sasvim jasno da je Slovenija zaštitila teran kao sortu, a to nije pravi put. U Istri raste i pije se teran. To je nedvojbeno vino i sorta koja postoji u hrvatskom, slovenskom i talijanskom dijelu Istre i kao takva treba biti priznata u svim dijelovima Istre, kazao je Jakovčić.

Također, najavio je da će o tom problemu idući tjedan razgovarati s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter