Istarska malvazija bolja od slovenske

Najviše ocjene dobili su vinarije Prelac iz Momjana, Tomaz iz Motovuna, Fakin iz Motovuna, Franković iz Buja
Najviše ocjene dobili su vinarije Prelac iz Momjana, Tomaz iz Motovuna, Fakin iz Motovuna, Franković iz Buja

Vinari iz Slovenije, Hrvatske i Italije proteklog su vikenda predstavili svoje malvazije na 19. Festivalu Malvazije - Žlahtni okus Mediterana (Plemeniti okus Mediterana) u Portorožu, a prva mjesta u tri kategorije zauzela su upravo istarska vina. Udruga vinogradara slovenske Istre osnovana je 1996. godine, kako bi međusobno povezivala ??sve vinogradare slovenske Istre te zastupala njihove interese. U tu svrhu organizira niz predavanja, izleta, susreta i vinskih sajmova, a jedna od najvažnijih zadaća organizacija je Festivala malvazije, jednog od najvećih međunarodnih događaja za širenje kulture vina u Sloveniji.

Drago mi je da upravo plemenito piće poput malvazije povezuje našu lijepu Istru, a rekordan broj sudjelovanja na ocjenjivanju dokaz je da nam vinogradari vjeruju i da su im naša priznanja od velike važnosti, kazala je somelijerka i predsjednica Udruge vinogradara slovenske Istre Ingrid Mahnič, koja je u organizaciji festivala još od  samih početaka.

Kroz dva dana festivalom je prošlo preko 2.000 ljubitelja vina koji su imali priliku kušati 120 uzoraka malvazije od pedeset i četiri vinara iz Istre, Krasa, Vipavske doline, hrvatske Istre, Italije…

Na programu su, osim degustacije i ocjenjivanja vina, bile i razne gastronomske radionice, degustacije na slijepo, predavanja. 

Rezultati ocjenjenih malvazija

Zvijezda festivala - malvazija, ocjenjivala se u pet kategorija: svježa, zrela, macerirana, pjenušava malvazija te malvazija s ostatkom šećera. Za ocjenjivanje malvazija bilo je zaduženo Društvo za razvoj vinske kulture - Sommelier Slovenije 2016, a komisiju za ocjenjivanje činilo je šest članova, slovenskih stručnjaka i somelijera na čelu s predsjednikom Tilenom Praprotnik.

Osvojeni bodovi predstavljaju još jedno u nizu priznanje koje malvaziju iz hrvatske Istre profiliraju u tradicionalno i tržišno najvažniju istarsku sortu. Naime, najbolje su ocijenjena upravo naša vina iz hrvatske Istre.

U kategoriji svježih malvazija vinarija Prelac iz Momjana osvojila je najviše bodova čime je zaslužila prvo mjesto od ukupno dvadesetak pristiglih uzoraka s područja Slovenije, Italije i Hrvatske. Na drugom je mjestu, svježa malvazija slovenske vinarije Marković, dok je treće mjesto zauzeo vinar Tomaz iz Motovuna sa svojom svježom malvazijom. U kategoriji zrelih malvazija najveći broj bodova dobila je malvazija La Prima 2015 vinarije Fakin iz Motovuna, zatim drugo mjesto osvojila je malvazija vinarije Franković iz Buja, dok je u kategoriji maceriranih malvazija najbolje ocjenjena malvazija Kmetije Cigoj iz Slovenije. 

Vrhunske ocjene

U kategoriji pjenušavih malvazija prvo mjesto i ove godine osvojila je upravo istarska pjenušava malvazija Z.P.O. Vina Zigante s pjenušcem Vero Blanc. Z.P.O. Vina Zigante stekla su mnoga zavidna priznanja na međunarodnim i domaćim izložbama. Njihov pjenušac napravljen je tradicionalnom metodom vrenja u boci od sorti grožđa Malvazija istarska. Vero blanc odležavao je na kvascima dvije godine, ima iznimno lijepu slamnato žutu boju s izvrsnom perlažom, a na miris dolazi nota bijelog cvijeća.

 Ovako visoki rezultati ocjenjivanja istarskih malvazija predstavljaju veoma dobar znak za predstojeći “Svijet malvazija” u organizaciji udruge Vinistra, koji drugi vikend u svibnju okuplja malvazije iz cijelog svijeta. (Andrea Pančur)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter