HDLU Vladimir Dodig Trokut nagrađen za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Domišljati konceptualni umjetnik, agilni sakupljač i pouzdani arhivist, Vladimir Dodig Trokut dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koja mu je uručena u Gornjogradskoj vijećnici.

Odbor za dodjelu nagrada – koji su činili Tea Hatadi, Mio Vesović  i Ljiljana Mihaljević – obrazlaže ovu nagradu Dodigovim učešćem u prvoj javnoj akciji grupe "Crveni Peristil" kojom je 1968. godine označen početak konceptualne i postkonceptualne umjetnosti u bivšoj državi, te njegovim kontinuiranim umjetničkim nadogradnjama tada postavljenih temelja. U obrazloženju se ističu i Trokutove zasluge u stvaranju arhiva akcija grupe.

– Nemoguće je popisati sva javna i tajna djelovanja Vladimira Dodiga Trokuta, umjetnika u čijoj se osobi spaja kolekcionar, performer, muzeolog, kipar, etnolog, majstor ikebane, slikar, čitač tarota, okultist, travar, nastavljač škola Gurdjijeff Ouspensky, učitelj tantre i publicist. Jer, nemojmo zaboraviti, Vladimir Dodig Trokut je kao kolekcionar stvorio izuzetnu zbirku Antimuzeja i postavio potpuno nove muzeološke prakse – istaknuto je na svečanoj dodjeli u Starogradskoj vijećnici.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter