Divlje svinje se previše razmnožile, a stigli i čagljevi

S lanjske buzetske hajke na divlje svinje (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
S lanjske buzetske hajke na divlje svinje (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Pulsko lovačko društvo Union koje okuplja oko 140 lovaca iz Pule i okolice tijekom prosinca i siječnja organiziralo je desetak hajki na divlje svinje budući da ih na njihovom lovištu od Fažane pa sve do Kavrana ima više nego što je uobičajeno. Upravo stoga rade velike štete na poljoprivrednim kulturama lokalnih poljoprivrednika koji se često žale na njihove pohode, posebno u Dragi podno Mutvorana i Marčane. Ali ne nedostaje ih ni u predjelu od Kavrana prema Budavi.

Neki od vlasnika zemljišta su čak odlučili prestati obrađivati površine na tom predjelu budući da zbog šteta nisu više od svojih uroda imali nikakve koristi.

Nastavak u listopadu

Kako nam kaže lovnik lovačkog društva Union Alesio Biletić ove je godine primijećen veći broj divljih svinja u odnosu na godine ranije.

- Na lovištu je povećan broj divljih svinja u odnosu na druge godine, ali mi smo limitirani s odstrelom jer se svaki odstrel mora popratiti markicom. Tako da nismo izlazili van koliko se moglo. Hajke smo imali subotom od početka prosinca, a završile su s 31. siječnjem. Odstrijelili smo desetak divljih svinja. Njih je više jer je veći prirast. Razmnožavaju se više nego inače jer prirodnog neprijatelja nemaju. Ovakva će se situacija sigurno odraziti na poljoprivrednike koji će imati veće štete. Zato smo nadležnom ministarstvu podnijeli zahtjev da nam povećaju broj odstrela, veli Biletić.

Dodaje da će se nove hajke na divlje svinje moći organizirati tek iduće jeseni, od listopada nadalje.

- Sada imamo lovostaj za goniče do 1. rujna.  A onda se na početku ne lovi divlja svinja zbog krmača i mlade prasadi. Dakle, aktivnije krećemo tek od listopada, a onda će krenuti dvije do tri hajke gdje su štete učestalije, kaže Biletić. Inače, po njegovoj procjeni na području njihova lovišta ima između 40 i 50 divljih svinja, iako je tu brojku teško procijeniti.

Osim divljih svinja, štete u lovištu, ali i stočarima rade čagljevi  koji su se, kaže Biletić, pojavili u većem broju prije nekoliko godina.

- Nešto se čagljeva odstrijelilo, iako nemamo pravo odstrela. Tek će nam biti odobren. Dosad su to mogli raditi ovlaštenici prava lova na pulskom aerodromu, ali i oni su limitirani vršenjem odstrela. Ta pojava čagljeva odrazit će se sigurno na divljač jer to su iskustva s lovišta gdje je njihovo stanište. Kod nas su prisutni zadnjih nekoliko godina, veli Biletić koji ovu sezonu lova ocjenjuje korektnom.

Ističe da odstrelom štetočina štite divljač koje po njegovim riječima, u suprotnom zbog čagljeva, lisica i drugih štetočina ne bi ni bilo na pulskim lovištima koja ionako nisu bogata divljači.

- Međutim, mi lovci ne bavimo se samo odstrelom, nego i uzgojem divljači. Na našem području imamo fazanerije u koje koncem travnja ubacujemo matična jata. Postepeno ih puštamo u lovište kada budu stari između osam i deset tjedana. Dosta radimo oko fazanske divljači i imamo dovoljan broj za šest tjedna lova, veli Biletić.

Čagljevi pojeli zečeve

Što se tiče zeca, njega je manje, upravo zbog pojave većeg broja čagljeva i lisica.

- Po pitanju zečeva, u lovište bi trebalo ubaciti  svježe krvi, ali od toga smo odustali jer je cijena na tržištu bila previsoka. Inače, među našim lovcima posebno je popularan lov na šljuke. I taj je broj odstrela zakonski limitiran.  Uglavnom ne odstreli se toga previše, ali lov kao lov je uvijek atraktivan i ima svoje draži, zaključuje Biletić. Pa makar došli doma s dvije glavice kupusa, dodajemo mi na kraju. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter