Član bande Pink Panther pobjegao iz zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica zatvorenika, od kojih je jedan podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, član bande Pink Panther poznate po krađi skupocjenog nakita, pobjegla su u četvrtak navečer iz švicarskog zatvora Orba u kantonu Vaud, izvijestila je kantonalna policija.

Pomogle su im, kako prenosi policija, dvije osobe koje su dvama automobilima ušle u zatvorski krug, ispalivši pritom nekoliko rafala. Sve se dogodilo oko 19.35 po mjesnom vremenu kada se većina zatvorenika nalazila unutar zatvorskog kruga, točnije na sportskim terenima pod nadzorom čuvara i privatnih detektiva.

Pošto su silom provalili glavna vrata zatvorskog dvorišta dvama automobilima, pomagači su se vrlo brzo približili zatvorskom krugu te postavili ljestve omogućivši bjeguncima da preskoče zatvorsku ogradu. Jednim su automobilom umaknule četiri osobe, prethodno zapalivši kamionet u kojimu su dopremljene ljestve.

Među bjeguncima je 52-godišnjji Švicarac Adrian Albrecht, nebrojeno puta osuđen za otmice, pranje novca, provale, krađe i podmetanje požara koji je služio sedmogodišnju kaznu zatvora. Drugi je Milan Poparić, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, član bande Pink Panther, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina i osam mjeseci. Banda Pink Panther ima između 100 i 150 članova, uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije. Poznati su po krađi skupocjenog nakita diljem svijeta, pri čemu pokazuju "iznimnu spretnost i hladnokrvnost", po policijskom izvoru.

Većina velikih pljački u zadnjih deset godina koje im se stavljaju na teret izvedena je u Dubaiju, u Švicarskoj, Lihtenštajnu, Monaku, Tokiju, Parizu, Saint-Tropezu, Njemačkoj i Austriji.

Svoje ime banda duguje engleskim policajcima koji su je tako nazvali nakon pljačke u Londonu 2003. gdje je jedan razbojnik sakrio dijamant u kozmetičku kremu, kao u jednom filmu iz serije "The Pink Panther". Sumnja se da je ova banda u zadnjih deset godina ukrala nakit u vrijednosti 250 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter