X Change - umjetnički most između Barija i Pazina

"Magma" Miguela Gomeza
"Magma" Miguela Gomeza

Performansom "Magma" Miguel Gomez slikajući na podu znakove koje je potom prenosio na tijelo u maniri body-arta, podsjetio je na pretpovijesna razdoblja, zapravo djetinjstvo umjetnosti i likovnog izražavanja. On je ovim svojim djelom, u kojem je sudjelovala i Pazinka Irina Kivela Ukotić, otvorio izložbu "X Change - Pazin upoznaje talijanske umjetnike".

Projekt "X Change" započeo je 2008., a odvija se između udruge Federico II Eventi iz Barija, Muzeja grada Pazina, Društva likovnih stvaratelja Pazin i Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu. Njima se ove godine pridružila Artoteca Vallisa iz Barija. Nakon Gomeza dojmljiv je performans "La stanza vuota" (Prazna soba) izvela Nilda Mastrosimone de Troyli propitujući osamljenost i otuđenost do autodestrukcije i mazohizma.

Nakon ovih zanimljivih ostvarenja domaćini Denis Visintin, ravnatelj Muzeja Grada Pazina, Vladimir Torbica, pročelnik županijskog odjel za kulturu, Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik, Renato Cianfarani, Talijanski generalni konzul u Rijeci i Mario Baldini, povjesničar umjetnosti predstavili su projekt i veliku izložbu na kojoj sudjeluje 12 talijanskih autora, kojim je 80 djela izloženo u Kaštelu, LG galeriji i Spomen domu.

U isto je vrijeme, dok se otvarala izložba u Pazinu, u Bariju otvorena izložba naših mladih likovnih umjetnika i dobitnika promotivne nagrade "Motovun arta".

Svi koji su govorili o projektu "X Change" posebno su isticali veze, mostove prijateljstva, suradnje i zajedničkih umjetničkih vizija koje spajaju dvije obale Jadranskog mora, Istru i Pugliju.

Baldini, kao arheolog u dalekoj prošlosti pronalazi ne samo kulturološke, već ekonomske pa i političke veze između drevnih Histra i stanovnika Apulije. Ta se daleka prošlost danas nakon nekoliko tisućljeća ponovo ostvaruje na uspješnoj kulturnoj, umjetničkoj razini, koja će se nastaviti u narednom izdanju projekta "X Change" kada će se u Bariju, među našim umjetnicima predstaviti i članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin.

Uz udrugu Federico II Eventi ovom se velikom izložbom, koja se može razgledati do konca travnja predstavlja i Artoteca Vallisa iz Barija. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter