X-Arte i Monika Leskovar na BaRoMusu


Članovi novoosnovanog ansambla X-Arte koji čine Monika Leskovar (violina), Sreten Krstić (violina), Dani Bošnjak (flauta), Srđan Berdović (lutnja) i Krešimir Has (čembalo) svojim su izvedbama i vrhunskim komornim muziciranjem odabranog repertoara  okupirali pažnju publike, koja se i ovog puta u velikom broju odazvala koncertu na 10. BaRoMusu - festivala barokne muzike.

Glazbenici su se predstavili izvedbom djela baroknih majstora - C. P. E. Bacha (Trio sonata u C-duru, Wq. 147 ), J. S. Bacha ( Preludiji i fuge BWV 874, 855 i 875 ) i D. Scarlattija (Sonate K.1, K.491,  K.474,  K.492 ), a odabirom Trio sonate Carla Philippa Emanuela Bacha obilježili su i obljetnicu skladateljeva rođenja koja se ove godine obilježava širom svijeta.

Skladbe u izvrsnoj obradi Srđana Berdovića nadahnuto su iznijeli članovi ovog ansambla sastavljenog od vrhunskih solista (Leskovar, Krstić, Bošnjak) i komornih glazbenika ( Berdović, Has).

Vrhunska glazbena večer bila je neupitna s gostima kao što su Monika Leskovar, umjetnica koja pripada samom vrhu svjetske violončelističke elite, Sreten Krstić, iskusni glazbenik, koncert majstor Münchenske filharmonije i voditelj Zagrebačkih solista te Rovinjcima posebno omiljeni Dani Bošnjak, jedan od najcjenjenijih domaćih instrumentalista.

Njima su se pridružili i izvrsni komorni glazbenici Krešimir Has i Srđan Berdović koji su svojom continuo sekcijom pružili odličan temelj za solističke instrumentalne nadogradnje. Osim komornih djela Monika Leskovar publici je poklonila maestralnu interpretaciju Suite br.1 u G-duru, BWV 1007 velikog Johanna Sebastiana Bacha za solo violončelo, pravi biser violončelističke literature. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter