"8 donne e un mistero" riječke Talijanske drame


Ne previše brojna publika ispratila je aplauzima novu predstavu Talijanske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca koja je u sklopu svoje turneje u utorak navečer gostovala u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula.

Predstava "8 donne e un mistero" (Osam žena i jedna zagonetka) naziv je djela Roberta Thomasa koje je za ovu prigodu adaptirao te režirao Toni Cafiero.

U jednoj osamljenoj vili francuskog sela osam žena - majke, sestre, kćeri i sluškinje - budu iznenađene strašnim pokoljem: jedini muškarac u kući pronađen je ubijen u krevetu, telefonske žice su presječene, a željezna vrata blokirana. U nastojanju da se pronađe počinitelj zločina, glavne junakinje se uzajamno sumnjiče, a neprestano izviru nove, mračne tajne – zabranjene ljubavi, skrivene sklonosti, dugovi, ljubomore, tajna trudnoća... Unatoč svom neprijateljstvu i nimalo lakom odnosu među protagonistkinjama, maske počinju padati, i sve ono što je bilo prešućeno pomalo se otkriva, stvarajući još zapetljaniju radnju s neočekivanim krajem.

To jest na neki način i krimi-priča a'la Agatha Christie, ali i groteska, farsa, crnohumorna komedija s elementima tragedije – ukratko, ispreplitanje žanrova s puno glazbenih i plesnih numera. Sedam žena i jedan muškarac, koji također glumi ženu, tijekom ove potrage za rješenjem tajne daju razne dimenzije samoj fabuli i cjelokupnoj priči koja poprima neobična lica i naličja.

Likovi izolirani unutar jedne kuće – to može podsjećati na Boccaccia, ali tamo nije bilo zapleta takve vrste. Može se reći da tu postoje sličnosti s noir filmovima prve generacije, s predstavama koje su po sebi kontinuirana i trajna introspekcija.

Svi glumci dakako zaslužuju aplauze, a to su: Giuseppe Nicodemo u ulozi Mamy, Elvia Nacinovich kao Gaby, Miriam Monica koja interpretira Catherine, Elena Brumini u ulozi Suzon te Anastazija Balaž Lečić (Augustine), Alida Delcaro (Chanel), Sabina Salamon (Louise) i Rosanna Bubola kao Pierrette. Ne postoji tu primadona, već se sve protagonistkinje nadopunjavaju.

Video kao medij sastavni je dio ove predstave, za što treba zahvaliti Martinu Šesniću, a za vrlo sugestivnu glazbu, koja uvjerljivo uvodi u taj krimi-žanr pobrinuo se Vlaho Prohaska.

Sam početak, prije otkrića mrtvaca djeluje kabaretski, kasnije cjelokupna fabula poprima epske elemente, a u interakciji s videozapisom čini se kao da se sve to odvija kroz nekoliko dimenzija.

Prema ovome djelu snimljen je glasoviti film redatelja Francoisa Ozona "8 Woman" s divama francuskog filma u glavnim ulogama. Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert, Emmanuelle Beart, Virginie Ledoyen i druge tumačile su te tajanstvene žene. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter