70. obljetnica rodenja Kim Jong-Ila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja danas slavi 70. obljetnicu rodenja svog pokojnog vode Kim Jong-Ila cije je zasluge s uobicajenim oduševljenjem hvalila službena televizija komunistickog režima koji sada vodi njegov sin Kim Jong-Un.

Obljetnica je obilježena velikom vojnom smotrom u prijestolnici Pjongjangu. Svecanost je trebala pokazati odanost kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice sinu Kim Jong-Ila, Kim Jong-Unu koji je zamijenio oca na celnoj dužnosti. Na televiziji su se istodobno mogle vidjeti arhivske snimke Kim Jong-Ila kako obilazi sela, poljoprivredna dobra i tvornice diljem zemlje kako bi se upoznao sa svojim marljivim narodom.

Dan rodenja Kim Jong-Ila proglašen je Danom sjajne zvijezde. Njemu u cast diljem zemlje podignuti su monumentalni spomenici, a tisuce Sjevernokorejaca tijekom srijede pristizale su na goru Paektu, sveto mjesto gdje se, prema podacima iz njegove biografije, rodio 16. veljace 1942. No, vecina povjesnicara ipak smatra da se Kim rodio u Sovjetskom Savezu, gdje je njegov otac do 1945. predvodio pokret otpora protiv japanskog kolonizatora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter